FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PALESTINCI - NAJVEĆA IZBJEGLIČKA SKUPINA NA SVIJETU

RAMALAH, 5. studenog 2004. (Hina/dpa) - Arapi koji žive na područjuPalestine, koja je nekad bila pod britanskim mandatom, i njihovipotomci opisuju se kao Palestinci.
RAMALAH, 5. studenog 2004. (Hina/dpa) - Arapi koji žive na području Palestine, koja je nekad bila pod britanskim mandatom, i njihovi potomci opisuju se kao Palestinci.

To ime uključuje i one koji su pobjegli ili bili prisiljeni otići s tog područja nakon prvog arapsko-izraelskog rata 1948.-49. godine.

Danas Palestinci čine najveću izbjegličku skupinu na svijetu, i broje oko devet milijuna ljudi diljem svijeta, a većina ih živi u siromaštvu.

Većina Palestinaca su muslimani, ali među Palestincima ima i mala kršćanska manjina.

Više od 1,3 milijuna Palestinaca živi u pojasu Gaze a više od dva milijuna na Zapadnoj obali. Nekliko milijuna ih je registrirano kao izbjeglice i u drugim dijelovima svijeta, većinom u Jordanu, Libanonu, Siriji, Egiptu i drugim arapskim zemljama, ali i u Sjevernoj Americi i Europi.

Samo u Jordanu, na popisima UN-a ima 1,7 milijuna palestinskih izbjeglica - a samo u Jordanu oni su dobili pravo na državljanstvo. U drugim zemljama Palestinci ne mogu ostvariti punu integraciju u društvo i nemaju politička prava.

Palestinci su izgubili svoje domove i domovinu nakon uspostave Države Izrael 1948. godine.

Većina palestinskih izbjeglica smjestila se na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, ali kada je Izrael ta područja okupirao nakon Šestodnevnog rata 1967. godine, veliki broj palestinskih izbjeglica ponovno je pobjegao s tog područja.

Do današnjeg dana veliki broj Palestinca živi u vrlo siromašnim uvjetima u napučenim izbjegličkim logorima koje je u razdoblju od 1948. do 1967. izgradila UN-ova agencija za pomoć Palestincima UNRWA. UNRWA trenutačno pokriva ukupno 59 palestinskih izbjegličkih logora.

Palestinci, koje predstavlja Palestinska oslobodilačka organizacija, traže svoju nezavisnu državu s imenom Palestina i pravo na povratak svih izbjeglica iz 1948.

Njihovi zahtjevi nalaze se u samoj srži bliskoistočnog sukoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙