FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Summit lidera: pravni sustav mora štititi vlasnička prava

ZAGREB, 5. studenog 2004. (Hina) - Želi li brzi gospodarski rast,država mora smanjiti poreze i carine, što manje se uplitati ugospodarske tokove te ojačati pravni sustav, a posebice zaštituvlasničkih prava, opće su ocjene iznesene na skupu "InternationalLeaders Summit", koji se danas i sutra održava u Zagrebu.
ZAGREB, 5. studenog 2004. (Hina) - Želi li brzi gospodarski rast, država mora smanjiti poreze i carine, što manje se uplitati u gospodarske tokove te ojačati pravni sustav, a posebice zaštitu vlasničkih prava, opće su ocjene iznesene na skupu "International Leaders Summit", koji se danas i sutra održava u Zagrebu.

Generalni direktor britanskog Instituta za ekonomske poslove John Blundell smatra da uz izravne ekonomske koristi, provedba takve ekonomske politike pozitivno utječe i na druga područja života pojedinaca i zajednica.

Po mišljenju Eamona Butlera, direktora britanskog Instituta Adam Smith, temelj svakog gospodarskog prosperiteta je učinkovita zaštita vlasničkih prava, posebno ovršnih, kao i brza registracija i upis vlasništva. Pritom, kako je rekao, nije važno kakva je regulativa zaštite prava vlasništva, već je važno da ona bude poznata i sigurna.

Takva situacija, dodao je, ohrabruje ulaganja i smanjuje njihov rizik, dok prevelik

utjecaj države i pravna nesigurnost imaju suprotno djelovanje. "Dvije najveća laži u Britaniji su: 'uplatio sam Vam novac, ček je u banci' te 'dobar dan, ja sam iz Vlade, došao sam Vam pomoći', plastično je potkrijepio svoje teze, poručivši da se razvoj gospodarstva mora graditi odozdo prema gore. Pritom je, smatra Butler, zabluda i promašaj koncepcija po kojoj Vlada odabire prosperitetna područja i zatim ih potiče, jer bi njezina uloga trebala biti stvaranje uvjeta za poticanje kreativnosti stanovništva u pokretanju poslova.

Daniel Mitchell, stručnjak za poreznu politiku i ekonomiju američke zaklade "The Heritage Foundation", predstavio je Indeks ekonomskih sloboda koji računa ta organizacija. Hrvatska je, kako je izvijestio, na 82. mjestu po vrijednosti indeksa od 155 promatranih zemalja. Na njegovu vrijednost utječu stupnjevi slobode vanjske i unutarnje trgovine, poreznog opterećenja, vladina intervencionizma u cijene i plaće te uspješnost monetarne politike u podizanju vrijednosti domaće valute, sloboda protoka kapitala, razvijenost financijskog tržišta, zaštita vlasničkih prava i razvijenost sive ekonomije.

Skupu su se obratili i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Vladimir Vranković. Žužul je istaknuo prioritete hrvatske vanjske politike, a to su ulazak Hrvatske u EU i NATO, razvoj suradnje sa SAD-om i zemljama u regiji, te s mediteranskim zemljama i zemljama trećeg svijeta, posebno Kinom i Indijom.

Vladimir Vranković ukratko je prikazao osnovne ekonomske pokazatelje za Hrvatsku te istaknuo prioritete Vladine ekonomske politike čiji su glavni ciljevi smanjenje nezaposlenosti i poboljšanje životnog standarda. Najavio je da će do kraja godine biti izmijenjen Zakon o poticanju ulaganja koji bi trebao ulagačima donijeti novi paket olakšica i povlastica.

Organizator dvodnevnog foruma "Ekonomski rast: oslobađanje snaga slobodnog tržišta" su američka nevladina udruga World Development and Empowerment i neovisni hrvatski institut za promicanje praktičnih rješenja društvenog i ekonomskog napretka Adriatic Institute for Public Policy. Forum je okupio predstavnike hrvatske Vlade, članove parlamenata europskih zemalja i vodeće stručnjake za ekonomske reforme iz Europe i SAD-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙