FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF: Bush se treba pozabaviti ekonomskim problemima

MILANO, 5. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Američki predsjednik GeorgeW. Bush treba nakon svog reizbora obratiti pozornost na američkitrgovinski i proračunski manjak u sklopu globalnih nastojanja da sepotakne rast, upozorio je u petak čelnik Međunarodnog monetarnog fonda(MMF) Rodrigo Rato.
MILANO, 5. studenog 2004. (Hina/Reuters) - Američki predsjednik George W. Bush treba nakon svog reizbora obratiti pozornost na američki trgovinski i proračunski manjak u sklopu globalnih nastojanja da se potakne rast, upozorio je u petak čelnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Rodrigo Rato.

"Ti izazovi ostaju i iznad su svih ostalih povezanih s potrebom da se rješavaju makroekonomske neravnoteže", izjavio je Rato za talijanski dnevni list Il Sole 24 Ore.

Rato je kazao da SAD nisu jedina država koja mora reformirati svoj mirovinski sustav suočena sa starenjem stanovništva, no svaki potez u smjeru privatizacije američkog mirovinskog sustava, za što se Bush zalaže, treba provoditi oprezno. "Postoji potreba za identificiranjem poreznih poticaja koji bi trebali pratiti reformu. No, nema uopće sumnje da bi se trebalo pozabaviti pitanjem mirovina", rekao je u intervjuu.

Dodao je da uvođenje poreza na dodanu vrijednost (PDV) u SAD, za što se zalažu članovi Bushove administracije, nije loša ideja jer bi među ponuđenim načinima za povećanjem poreznih prihoda izazvala najmanje poremećaja.

Rato je istaknuo i da Europa treba početi reforme, Japan mora nastaviti provoditi ispravnu proračunsku politiku, a Azija treba djelovati na valutna tržišta nakon što se Kina nedavno 'pomaknula u pravome smjeru' podignuvši kamatne stope. "Ako bismo mogli djelovati na ta četiri problema na učinkovit i koordinirani način, tada bismo mogli izbjeći rizik da se te suprotnosti u srednjem roku pretvore u problem za rast svjetskog gospodarstva", izjavio je čelnik MMF-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙