FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: JUGOISTOK EUROPE - PRIORITET GRČKE DIPLOMACIJE

ZAGREB, 3. studenog 2004. (Hina) - Grčka je jugoistoku Europe, odnosnopodručju Balkana i Crnog mora, dala prioritet u svojoj vanjskojpolitici, a to vrijedi i za grčku vladu i za grčko javno mišljenje,ističe se u analizi grčke politike talijanskog poslovnog internetportala NetManager.
ZAGREB, 3. studenog 2004. (Hina) - Grčka je jugoistoku Europe, odnosno području Balkana i Crnog mora, dala prioritet u svojoj vanjskoj politici, a to vrijedi i za grčku vladu i za grčko javno mišljenje, ističe se u analizi grčke politike talijanskog poslovnog internet portala NetManager.

"Balkan za Grčku predstavlja apsolutni prioritet za Grčku, koja si je priskrbila ulogu vođe u okviru regije koja je proživjela dramatične trenutke nakon raspada bivše Jugoslavije", navodi se u članku i napominje da Grčka u regiji već godinama igra utjecajnu diplomatsku i gospodarsku ulogu. Važnost koju jugoistočna Europa ima za Grčku može se raspoznati i kroz činjenicu da najugledniji grčki dnevnik "Kathimerini" ima posebnu rubriku posvećenu jugoistočnoj Europi, primjećuje NetManager.

NetManager podsjeća da je 2002. godine grčki parlament odobrio program partnerstva s balkanskim državama HIPERB (Grčki plan za gospodarsku obnovu Balkana) i da je na Balkanu Grčka angažirana i kroz Pakt za stabilnost jugoistočne Europe kojim je obuhvaćena i Hrvatska.

"Olimpijske igre su Grčkoj omogućile da napravi željeni kvalitativni skok. Sada Karamanlis koji se pokazao uspješnim u organizaciji Olimpijade, mora dokazati svoje sposobnosti u pogledu politike. Odlučujuće pitanje, pa i u gospodarskom smislu, bit će vanjska politika. Dobar posao diplomacije, sa ciljem prikazivanja pozitivne slike zemlje, mogao bi otkloniti dvojbe iznesene glede prikrivanja proračunskog manjka. Dobra akcija na diplomatskom polju pri EU-u moći će otkloniti i opasnost blokiranja europskih fondova koji su toliko pridonijeli pokretanju grčkog gospodarstva ovih posljednjih godina. Ministar vanjskih poslova pozvan je odigrati temeljnu ulogu kako bi Grčkoj zajamčio daljnje perspektive razvoja", zaključuje se u analizi NetManagera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙