FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KARZAI - PREDSJEDNIK AFGANISTANA S POTPOROM SAD-A

KABUL, 3. studenog 2004. (Hina/AFP) - Hamid Karzai, koji je u srijedui službeno proglašen pobjednikom afganistanskih predsjedničkih izbora,diplomat je s instinktom, koji uživa potporu Afganistanaca imeđunarodne zajednice.
KABUL, 3. studenog 2004. (Hina/AFP) - Hamid Karzai, koji je u srijedu i službeno proglašen pobjednikom afganistanskih predsjedničkih izbora, diplomat je s instinktom, koji uživa potporu Afganistanaca i međunarodne zajednice.

Karzai, odjeven u zeleno-zlatni kaftan i s afganistanskom tradicionalnom kapom na glavi, porijeklom je iz obitelji u kojoj se vlast prenosila s generacija na generaciju.

Paštun iz klana Popalzai, star 46 godina, Karzai održava uske veze s plemenima na jugu i jugo-istoku zemlje, gdje je ta etnička skupina u većini.

Karzai govori dari, urdu i engleski, a studirao je u Kabulu i Indiji, gdje se specijalizirao za političke znanosti.

On je 1982. pobjegao od sovjetske okupacije Afganistana (1979-89), te se sklonio u Pakistanu.

Jedan mali detalj iz njegova života, koji se otkriva u službenoj biografiji, posebno je zanimljiv: Karzai je 1985. studirao novinarstvo u Lillu.

On je 1992. postao zamjenik ministra vanjskih poslova u vladi koju je oformio predsjednik Burhanuddin Rabbani nakon pada pro-sovjetskog režima. Pri povratku u svoju rodnu pokrajinu Kandahar, Karzai je održavao i veze s talibanima. Međutim, definitivno je prerezao veze s njihovim režimom kada je njegov otac ubijen u kolovozu 2000. u Pakistanu, u atentatu koji se pripisuje talibanima.

Karzai je u listopadu 2001. tajno ušao u Afganistan, a na konferenciji o budućnosi Afganistana u Bonnu je imenovan predsjednikom zaduženom za uspostavu "prijelazne" vlade, koja je oformljena nakon pada talibanskog režima u prosincu 2001. godine.

Veliko plemensko vijeće Loya Jirga izabralo je Karzaija 19. lipnja 2002. na čelo privremene vlade čiji je zadatak bio da zemlju približi demokraciji.

Karzai je već u tri navrata uspješno izbjegao atentate.

Afganistankome predsjedniku u Kabulu stižu čestitke iz svih krajeva svijeta, a među prvima su mu čestitali francuski predsjedsnik Jacques Chirac i britanski premijer Tony Blair.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙