FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 3. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4,30sati
ZAGREB, 3. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4,30 sati

ZAGREB - 'Aktualnim prijepodnevom', Hrvatski sabor danas počinje 11. sjednicu koja će potrajati 21 radni dan, odnosno do 15. prosinca, kada istječe ustavni rok za redovno zasjedanje. Zastupnicima je za sada predložen dnevni red od 47 točaka, no sasvim je izvjesno da će se do kraja zasjedanja morati dopuniti. Naime, Sabor bi na 11. sjednici trebao donijeti i državni proračun za iduću godinu, a taj dokument još nije upućen u saborsku proceduru, odnosno tek će ga trebati uvrstiti u dnevni red. Među zakonima koji su iz Vlade već stigli u Sabor je i dugo očekivani prijedlog novog zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji ide u prvo čitanje. Zastupnici će morati odraditi i niz točaka preostalih s prošle sjednice, među njima i izvješće o izvršenju državnoga proračuna za prvo polugodište ove godine, izvješća o radu HAZU-a i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, godišnje izvješće HBOR-a itd. Očekuje ih i očitovanje o zakonima koje su predložili oporbeni zastupnici, a kroz čak četiri takva zakona (IDS-ov, HSU-ov, HSS-ov i Librin) traži se brisanje odredbe o 'nula promila' alkohola u krvi vozača.

ZAGREB - Hrvatski premijer Ivo Sanader na čelu Vladina izaslanstva posjetit će danas istraživačku ekipu ruskog broda "Bavenit", gdje će se upoznati s radovima na ispitivanju podmorja na mjestu budućeg mosta Komarna-Pelješac. Budući most Komarno-Pelješac između kopna i poluotoka Pelješca bit će dug 2.300 metara, a njegova izgradnja, vrijedna 50 milijuna eura, trebala bi početi u prvoj polovici iduće godine. Most će biti sastavni dio buduće "brze ceste Dubrovnik" duge 139 kilometara. Istražne radove provode Hrvatske ceste radi utvrđivanja vrste temelja potrebnih za gradnju mosta. Od šest predviđenih bušotina na 'trasi' mosta dugoj 2050 metara, između Komarna i uvale Brijesta na Pelješcu, do sada su izbušene tri, a bušenje četvrtine počelo je 28. listopada. Na temelju rezultata istraživanja Građevinski fakultet u Zagrebu izradit će tri idejna projektna rješenja izgleda i konstrukcije budućeg mosta kopno - poluotok Pelješac.

ZAGREB - Zajednica županijskih zajednica Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskoga rada izrazila je jučer "zaprepaštenost" izjavom predsjednika Stjepana Mesića da Hrvatska i Crna Gora nikada nisu ratovale. Navodeći kako takve neukusne izjave vrijeđaju sve hrvatske branitelje, njihove obitelji koje su izgubile svoje sinove, supruge i očeve te hrvatske ratne vojne invalide, Udruga podsjeća kako su crnogorski vojnici u odorama tzv. JNA ratovali i sudjelovali u agresiji na Hrvatsku po njezinu cjelokupnu teritoriju. Saborski zastupnik i najavljeni predsjednički kandidat Slaven Letica ocijenio je jučer da je ta Mesićeva izjava kao i ona da "sa Srbijom Hrvatska nikad nije ratovala, osim do ovog zadnjeg rata koji je izazvao Milošević" "drski povijesni falsifikati i provokacija te osmišljeni revizionistički politički projekt koji uživa simpatije i potporu dijela međunarodne zajednice, pa i 'hrvatske' javnosti". Koordinacija HDZ-a za Australiju i Novi Zeland priopćila je kako Mesićevu izjavu smatra krajnje uvrjedljivom za sve hrvatske državljane i sav hrvatski narod. "Takve riječi razorno prodiru u same temelje Republike Hrvatske stvarane u Domovinskom ratu, te revidiraju smisao osloboditeljskog rata, koji je vođen zbog ekspanzionističke i agresivne politike Srbije i Crne Gore", navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić imenovala je 25 članova Komisije koja će na temelju Studije vrjednovati i ocijeniti utjecaj projekta Družbe Adrije na okoliš. Projektom se planira doprema nafte s naftnih polja u Rusiji preko šest zemalja do luke u Omišlju. Kad povjerenstvo donese odluku o cjelovitosti i stručnoj utemeljenosti Studije, ona će biti upućena na javni uvid, koji će trajati najmanje 14, a najviše 21 dan, a odlukom Ministarstva može se i produžiti. Povjerenstvo može odrediti i obvezu provedbe javne rasprave u tijeku javnog uvida. Studija ima oko 1500 stranica, ali su neki podaci o objektima u Studiji posebno važni za obranu zemlje i državna su tajna, pa se ne mogu dati na javni uvid. To se u prvom redu odnosi na grafičke prikaze instalacija, što nije presudno za procjenu utjecaja na okoliš, navodi Ministarstvo. Obavijest o javnom uvidu i mogućoj javnoj raspravi objavljuje se u javnom tisku i službenom glasniku jedinice lokalne samouprave na području na kojem se provod. Javnost može davati pisane i usmene primjedbe, prijedloge i mišljenja, a povjerenstvo mora dati odgovore i obrazloženja.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader primio je jučer predsjednika Hrvatske stranke umirovljenike (HSU) Vladimira Jordana te predstavnike udruga umirovljenih Hrvata iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, koji su zatražili da hrvatska Vlada donese poseban zakon kojim bi se riješio njihov status. Kako je sinoć prenio Dnevnik HTV-a, riječ je o 24 tisuće ljudi koji su umirovljeni prije raspada bivše Jugoslavije, a sada primaju od devet do 100 eura mirovine. "Premijer je saslušao probleme i obećao da će ih u proračunu za 2005. uzeti u obzir", izjavio je u HTV-ovom Dnevniku predsjednik HSU-a Vladimir Jordan, ocjenivši kako ta sredstva nisu velika te da bi ublažila agoniju tih ljudi. "Vjesnik" neslužbeno doznaje kako je premijer Sanader rekao da će se založiti za to da se posebnim zakonom utvrdi pravo na dodatak za umirovljenike koji dugo čekaju na isplatu mirovina iz fondova Srbije i Crne Gore te BiH, ili je ona manje od iznosa koji su privremeno primali iz hrvatskog proračuna, do primjene Sporazuma o socijalnom osiguranju s državama bivše Jugoslavije.

ZAGREB - Hrvatske željeznice (HŽ) od četvrtka, 4. studenoga, prvi put uvode iskaznice koje omogućuju popust za vožnje u vagonima 1. razreda, tzv. At vagonima. Uz iskaznicu, koja vrijedi godinu dana, omogućuje se kupnja devet povratnih karata uz povlasticu od 30 posto, a deseto putovanje je besplatno ili kupnja 18 jednosmjernih vožnji uz dvije besplatne vožnje, pojasnili su iz HŽ-a. Iskaznica se može koristiti za kupnju karata za IC i brze vlakove koji u svom sastavu imaju At vagon na relacijama Zagreb-Rijeka-Zagreb, Zagreb-Osijek-Zagreb, Zagreb-Vinkovci-Zagreb i Rijeka-Osijek-Rijeka.

ZAGREB - Hrvatske željeznice (HŽ) uvest će u promet 4. studenoga posebni promotivni vlak kojim žele promovirati novu uslugu na relaciji Čakovec - Varaždin - Koprivnica - Zagreb i obrnuto, koji bi u prometu trebao zaživjeti od 12. prosinca, sa stupanjem na snagu novog voznog reda, izvijestili su iz HŽ-a. Vožnja promotivnog nagibnog vlaka na relaciji Zagreb-Koprivnica-Varaždin održat će se u četvrtak, 4. studenoga iz Zagreba, a njime će biti prevezeni sudionici 5. konferencije Hrvatske udruge za odnose s javnošću koja se ove godine od 4. do 6. studenoga održava u Varaždinu.

SLUNJ - Policajci slunjske Policijske postaje uklonili su sinoć spomen-ploču Juri Francetiću, kojeg je za sada nepoznata osoba ili više njih postavila na isto mjesto, odakle je, na temelju odluke Vlade RH od 27. kolovoza 2004., uklonjeno prethodno spomen obilježje tome ustaškom časniku, doznaje se od načelnika Operatiovno komunikacijskog centra i glasnogovornika Policijske uprave karlovačke Tomislava Kotića. Spomen ploču na kojoj piše "Hrvatskom vitezu Juri Francetiću, Otočac, 2. srpnja 1912.", policija je uklonila prema odluci Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Metalna spomen-ploča, veličine 25 puta 30 centimetara, pohranjena je u postaji slunjske policije. Policija prikuplja podatke tko je i kada u Slunju postavio novu ploču Juri Francetiću, rekao je Kotić. Glasnogovornik Vlade Ratko Maček izjavio je danas da Vlada najoštrije osuđuje postavljanje novog spomen-obilježja Juri Francetiću u Slunju.

ZAGREB - Ovogodišnji Interliber, međunarodni sajam knjiga koji će se održati od 9. do 13. studenog na Zagrebačkom velesajmu, obogaćen je novim sadržajem - Izložbom hrvatske ilustracije za djecu i mlade. Riječ je o prvom takvu projektu u Hrvatskoj, koji će pokušati dati što obuhvatniji pregled suvremene ilustracije za djecu i mlade, priopćio je organizator izložbe, Udruga likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti Hrvatske (ULUPUH). Izložbom na Interliberu, mjestu okupljanja nakladnika iz cijele Hrvatske i svijeta, želi se dati prilika ilustratorima da svoje radove predstave mogućim naručiteljima. U 6. paviljonu Zagrebačkog velesajma na oko 300 četvornih metara prostora bit će izloženo tristotinjak radova 60 autora, među kojima su vrhunska imena hrvatske dječje ilustracije: Ivan Vitez, Andrea Petrlik-Huseinović, Vjekoslav Vojo Radoičić, Ivica Antolčić, Pika Vončina i drugi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙