FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 2. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat.
ZAGREB, 2. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Ministar vanjskih poslova Miomir Žužul najavio je danas da će tužiti Index portal, te, ako to dopušta hrvatsko zakonodavstvo, novinara koji je neovlašteno i bez znanja snimio razgovor s njegovom suprugom i objavio ga. Žužul je na konferenciji za novinare kazao da tvrtka Karin Univerzal njegovoj supruzi, njenoj firmi ili njemu nije uplatila nikakav iznos i nije izvršena nikakva transakcija te se ne može raditi o mitu. Istaknuo je da Vlada nije učinila ništa da pomogne tvrtki Karin Univerzal već radnicima. Podsjetio je da tvrtka Imotstroj državi duguje oko 9,5 milijuna kuna, a Vlada joj je otpisala 6,2 milijuna kuna, te objasnio da je Vlada odluku donijela na temelju inicijative saborskih zastupnika iz tog kraja, što je na konferenciji potvrdio i zastupnik Marijan Bekavac. O visini odštetnog zahtjeva Žužul će se konzultirati s odvjetnicima, ali kaže da bi mogao biti i 500.000 kuna te da će novac, ako ga dobije, iskoristiti u dobrotovorne svrhe.

ZAGREB - Ministar financija Ivan Šuker je danas je na Gospodarsko-socijalnom vijeću najavio poreznu reformu kojom bi se, među inim, povećao neoporezivi dio dohotka za sto kuna. Neoporezivi dio dohotka povećao bi se tako s 1.500 na 1.600 kuna. Također, među najvažnijim dijelovima porezne reforme Šuker je najavio kumuliranje poreznih olakšica na ukupno 12.000 godišnje, uvođenje kategorije drugog dohotka za oporezivanje primanja sportaša, pjevača i umjetnika te ukidanje poreza na dividendu i ukidanje jednokratnog otpisa imovine. Predstavnici sindikalnih središnjica izjavili su novinarima nakon sjednice GSV-a da predloženim izmjenama najsiromašnije skupine građana neće puno profitirati, odnosno da će oni s najnižim plaćama raspolagati mjesečno s tek 9,50 do 10 kuna više. Potpredsjednik GSV-a i predstavnik sindikata Boris Kunst je najavio da će sindikati utvrditi zajedničko stajalište, vezano uz prijedlog porezne reforme, do kraja tjedna.

ZAGREB - Novinarka Helena Puljiz se obratila Vijeću za nadzor tajnih službi zahtijevajući preispitivanje zakonitosti rada Protuobavještajne agencije (POA), koja ju je, kako tvrdi, ispitivala ucjenjivala i nudila suradnju. Helena Puljiz, koja je slobodna novinarka, tvrdi da ju je POA prošlog mjeseca gotovo pet sati ispitivala o jednom bivšem suradniku predsjednika Republike i njenom novinarskom radu. Puljiz tvrdi da je tijekom ispitivanja izložena pokušaju ucjene, potkupljivanja, ispitivanju o najintimnijim pojedinostima iz privatnog života te da joj je ponuđena suradnja s tom tajnom službom. Vjerodostojnost pisma upućenog Vijeću 15. listopada, potvrdio je danas i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić. Priču o ispitivanju Helene Puljiz u današnjem je broju objavio i tjednik Nacional koji navodi da je novinarka ispitivana o podacima koji bi predsjednika Mesića mogli kompromitirati o predstojećoj predizbornoj kampanji. Glasnogovornik Vlade Ratko Maček je danas za Hrvatski radio ustvrdio da napisi u Nacionalu nisu istiniti. Na pitanje tvrdi li da POA nije ispitivala novinarku, Maček je ustvrdio da "to nije rekao", objašnjavajući da POA niti u jednom trenutku s Helenom Puljiz nije razgovarala o nikakvim stvarima ili detaljima vezanim uz predsjednika Mesića.

ZAGREB - MUP je danas opovrgnuo da je je protiv bivšeg ravnatelja policije Ranka Ostojića podnio kaznenu prijavu, no potvrđeno je da se po nalogu Državnog odvjetništva istražuju sumnje o navodnim nezakonitostima rada tzv. Ostojićevog tima. Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun je, opovrgnuvši napis u tjedniku Nacional da je protiv Ostojića podnesena prijava zbog kriminala, odnosno nestanka 150 tisuća eura iz kase MUP-a, kazao da je policija provela izvide povodom sumnji da su određene osobe iz policije bile upletene u razne kriminalne aktivnosti. Mehun je rekao da je policijska istraga provedena na zahtjev saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost i Državnog odvjetništva kojemu su podnesena izvješća o dosadašnjim rezultatima istrage.

SLUNJ - Službenici Policijske postaje u Slunju zamijetili su danas da je na mjestu uklonjena spomenika ponovno postavljena ploča ustaši Juri Francetiću u Slunju. Glasnogovornik karlovačke Policijske uprave Tomislav Kotić izjavio je da policija istražuje kad je i tko je postavio novu metalnu ploču ustaškom krilniku i zapovjedniku ustaške Crne legije Juri Francetiću na slunjskom Trgu Zrinskih i Frankopana. Glasnogovornik Vlade Ratko Maček izjavio je danas da Vlada najoštrije osuđuje postavljanje novog spomen-obilježja Juri Francetiću u Slunju.

ZAGREB - 'Aktualnim prijepodnevom', Hrvatski sabor sutra počinje 11. sjednicu koja će potrajati 21 radni dan, odnosno do 15. prosinca, kada istječe ustavni rok za redovno zasjedanje. Zastupnicima je, za sada, predložen dnevni red od 47 točaka, no on će se vrlo vjerojatno do kraja sjednice morati dopuniti. Naime, Sabor bi na 11. sjednici trebao donijeti i državni proračun za iduću godinu, a taj dokument još nije upućen u saborsku proceduru, odnosno tek će ga trebati uvrstiti u dnevni red. Među zakonima koji su iz Vlade već stigli u Sabor je i dugo očekivani prijedlog novog zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji ide u prvo čitanje.

ZAGREB - Saborski zastupnik HSU-a i član Povjerenstva za izradu Zakona o Fondu za umirovljenike Silvano Hrelja izjavio je da predstavnici umirovljenika na današnjem sastanku Povjerenstva u Ministarstvu financija ponovno nisu dobili popis imovine koja bi ušla u Fond. Napomenuvši da je danas bio zadnji rok da Vlada pokaže popis imovine, Hrelja je objasnio da su predstavnici Vlade izjavili da popis nije pripremljen "zbog zauzetosti Vlade i želje premijera Sanadera da osobno u tome sudjeluje". Putem Umirovljeničkog fonda u koji bi ušle dionice i udjeli u poduzećima u državnom vlasništvu te ostala imovina umirovljenici bi dobili odštetu za dugogodišnje zaostajanje svojih primanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙