FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 2. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati.
ZAGREB, 2. studenog 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Sadašnja izdvajanja za mirovine u Hrvatskoj u visini 14 posto BDP-a previsoka su prema međunarodnim standardima pa je situacija s kojom se Vlada susreće na tom području vrlo teška, ocijenili su predstavnici Svjetske banke nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Hrvatske stranke umirovljenika (HSU). Voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Albert Martinez i stručnjak za socijalna pitanja Philip Goldman upozorili su da će se ta izdvajanja idućih godina dodatno povećavati na uštrb drugih javnih sektora kao što su obrazovanje ili zdravstvena skrb, te će negativno utjecati na konkurentnost zemlje, povećanje poreza i inflaciju. Predsjednik HSU-a Vladimir Jordan izjavio je nakon sastanka da umirovljenici neće odustati od svojih zahtjeva, a da su sve dosadašnje mirovinske reforme provedene bez umirovljenika.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je, komentirajući danas brojna reagiranja na njegovu izjavu da Hrvatska i Crna Gora nikada nisu ratovale, rekao da je njegova poruka bila "otvarajmo se, surađujmo, a krivci neka odgovaraju". Predsjednik Mesić danas je, pojašnjavajući tu svoju izjavu rekao da nikada nije bio za to da "bilo koji krivac treba ostati pošteđen, svi moraju odgovarati. A da su Crnogorci sudjelovali u tom ratu, jesu, jer su se ispričali za to i sada mene netko uči patriotizmu", rekao je predsjednik Mesić novinarima nakon euharistijskog slavlja za poginule branitelje u prigodi Dušnog dana u Vojnom ordinarijatu.

ZAGREB - IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin rekao je danas da je izjava predsjednika države Stjepana Mesića kako Hrvatska nikad nije ratovala s Crnom Gorom, čudna za čovjeka koji je '91 predvodio konvoj Libertas u opkoljeni Dubrovnik. Kajin je na konferenciji za novinare kazao da nitko ne može osporiti da nije granatiran Dubrovnik, pljačkane Konavle od tzv. crnogorskog korpusa, u kojem su 90 posto bili rezervisti iz Crne Gore, a to što se to činilo u ime JNA, sad je manje važno. Kajin je kazao da se danas Hrvatska mora izdići iznad netrpeljivosti, Crnu Goru doživljavati kao susjeda i utoliko, kaže, treba pozdraviti Mesićev sastanak s ministrom vanjskih poslova Crne Gore Miodragom Vlahovićem. Kajin je novinarima predstavio prijedlog IDS-ovog zakona o obeštećenju korisnika mirovina po kojemu bi se umirovljenici obeštetili prenosivim obveznicama i to kroz osam godina.

ZAGREB - Predsjednik HSP-a Anto Đapić danas je tragičnom i vrlo lošom nazvao izjavu predsjednika države Stjepana Mesića da Hrvatska nikad nije ratovala s Crnom Gorom, te ju oštro osudio. To je tragična izjava, ali vrlo opasna za percepciju onoga što se događalo početkom 90-ih godina, ocijenio je Đapić na konferenciji za novinare s koje su pravaši zatražili osnivanje saborskog istražnog povjerenstva koje bi utvrdilo sve činjenice oko postupanja s transkriptima iz Ureda predsjednika Tuđmana.

ZAGREB - Predsjednica HNS-a Vesna Pusić rekla je danas da će predložiti osnivanje saborskog povjerenstva koje će utvrditi o čemu se radilo kada na natječaju za koncesiju za trećeg operatera mobilne mreže druge generacije nije prošao konzorcij Tele 2 i devet hrvatskih tvrtaka. HNS smatra da je potrebno razjasniti okolnosti poništavanja tog natječaja te ustanoviti i jasno utvrditi tijek cijele procedure. Ocijenila je da Hrvatsku, ako je riječ o netransparentnom postupku i neosnovanom interveniranju u natječaj, takvo ponašanje može skuplje stajati što se tiče ulaska Hrvatske u EU i uspješnosti pregovora, nego slučaj Gotovina.

ZAGREB - Iz ureda predsjedničkog kandidata Borisa Mikšića ukradena su tijekom noći dva računala i nešto novca, izvijestili su danas iz zagrebačke policije i Mikšićeva izbornog stožera. Glasnogovornica zagrebačke policije Gordana Vulama kazala je da je u ured provaljeno trganjem uloška cilindrične brave na ulaznim vratima, a otuđena su računala i nešto novca. Dodala je da je ukupna šteta oko 25 tisuća kuna. Mikšićev izborni stožer priopćio je da su ukradena dva prijenosna računala u kojima je pohranjena većina podataka potrebnih za predizbornu kampanju te da pretpostavljaju kako bi provala mogla imati politički motiv budući je u prostoriji bilo i drugih vrijednih elektroničkih uređaja koji nisu otuđeni.

SPLIT - Splitski privatni dječji vrtić "Kremenko", u kojemu je 20-ero djece i nekoliko djelatnika prošloga tjedna zaraženo salmonelom, zatvoren je do daljnjega, potvrdila je sanitarna inspektorica Maja Bakota. Epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo dr. Milka Brzović rekla je kako će svi dosadašnji rezultati javnosti biti objavljeni na sutrašnjoj konferenciji za novinare, no, naglasila je, "najvažnije je da nema novooboljelih". Sumnja se da je zarazu prouzročio obrok konzumiran prošloga petka, 22. listopada, za ručak nakon povratka djece s izleta, a riječ je o pohanim oslićima, izjavila je dr. Brzović.

ZAGREB - Bivši makedonski ministar unutarnjih poslova Ljube Boškoski već peti dan u pritvoru štrajka glađu jer je nezadovoljan sporošću istrage koja se protiv njega vodi na pulskom Županijskom sudu, potvrdio je danas njegov branitelj Zvonimir Hodak. Dodao je da će sutra u pulskom zatvoru pokušati nagovoriti njegova branjenika da prestane sa štrajkom jer mu to neće pomoći ubrzati postupak. Hodak je rekao da je zadovoljan iskazima 21 svjedoka koji su nedavno saslušani u Skopju, a koji, kako tvrdi, ničim nisu teretili Boškoskog.

VUKOVAR - U spomen na 2. studenoga 1991., kada je nakon višemjesečnih uzastopnih topničkih i pješačkih napada, srpski agresor uspio slomiti otpor hrvatskih branitelja vukovarskog prigradskog naselje Lužac, danas su podno spomen-križa u središtu Lušca položeni vijenci i zapaljene svijeće. Tijekom srpske agresije i okupacije Lušca poginulo je, ubijeno i nestalo 59 hrvatskih branitelja i mještana tog prigradskog naselja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙