FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VASQUEZ,PRVI LJEVIČAR IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA URUGVAJA

MONTEVIDEO/ZAGREB, 1. studenog 2004. (Hina) - Urugvajski biračinapravili su u nedjelju povijesni preokret izabravši Tabarea Vazquezaprvim ljevičarskim predsjednikom države i omogućivši njegovojkoaliciji većinu u tamošnjem kongresu.
MONTEVIDEO/ZAGREB, 1. studenog 2004. (Hina) - Urugvajski birači napravili su u nedjelju povijesni preokret izabravši Tabarea Vazqueza prvim ljevičarskim predsjednikom države i omogućivši njegovoj koaliciji većinu u tamošnjem kongresu.

Nakon što su u ponedjeljak prebrojani svi glasovi, karizmatični 64-godišnji liječnik osvojio je 50,7 posto glasova, malo više od potrebnih 50 posto plus jedan glas za pobjedu u prvom krugu izbora. Bit će to prvi put otkako je urugvajske nezavisnosti (od 1830. godine) da će zemljom vladati ljevičar , javljaju u ponedjeljak svjetske agencije.

Tarabe Vazquez proglasio se pobjednikom nekoliko sati nakon završetka izbora u toj južnoameričkoj zemlji s oko 3,4 milijuna stanovnika, a izborno povjerenstvo je kasnije i službeno potvrdilo njegovu pobjedu, javlja agencija dpa.

Kandidat konzervativne Nacionalne stranke Jorge Larranaga dobio je 34,5 posto glasova, a predstavnik vladajuće Colorado stranke Guillermo Stirling 10,44 posto. Obojica su priznala poraz.

Vazquezova široka koalicija koja okuplja socijaliste, komuniste i socijaldemokrate na paralelnim je izborima osigurala većinu u oba doma urugvajskog kongresa, javio je Reuters.

Vazquez je svoju kampanju vodio obećavajući više socijalne pravde i borbu protiv siromaštva u zemlji uzdrmanoj gospodarskom krizom, a njegovim dolaskom na vlast Urugvaj će se priključiti drugim južnoameričkim državama - Brazilu, Argentini, Čileu i Venezueli, u kojima je ljevica došla na vlast nakon desetljeća politike slobodnog tržišta, koju je podupirao SAD, a koja je redovito završavala dubokim krizama.

Vazquez će prisegnuti za predsjednika 1. ožujka i tada će mu službeno započeti petogodišnji mandat.

Taj liječnik, specijalist za tumore i sveučilišni profesor, koji je pokrenuo političku karijeru krajem '80-ih godina i postao gradonačelnikom Montevidea, svog rodnog grada, prvi put se kandidirao za predsjednika 1994. godine, ali neuspješno.

Na vijesti o pobjedi Vazqueza, njegove su pristaše počele slavlje, a glavnu aveniju u prijestolnici Montevideu preplavile su tisuće ljudi mašući crven-bijeli-plavim trobojnicama pobjedničke koalicije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙