FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

URUGVAJ PRVI PUT U POVIJESTI IZABRAO LJEVIČARA ZA PREDSJEDNIKA

ZAGREB/MONTEVIDEO, 1. studenog 2004. (Hina) - Urugvajski biračinapravili su u nedjelju povijesni preokret izabravši Tabarea Vazquezaprvim ljevičarskim predsjednikom države i omogućivši njegovojkoaliciji većinu u tamošnjem kongresu, javljaju u ponedjeljak svjetskeagencije.
ZAGREB/MONTEVIDEO, 1. studenog 2004. (Hina) - Urugvajski birači napravili su u nedjelju povijesni preokret izabravši Tabarea Vazqueza prvim ljevičarskim predsjednikom države i omogućivši njegovoj koaliciji većinu u tamošnjem kongresu, javljaju u ponedjeljak svjetske agencije.

Nakon što su u ponedjeljak prebrojani svi glasovi, karizmatični 64-godišnji liječnik osvojio je 50,7 posto glasova, malo više od potrebnih 50 posto plus jedan glas za pobjedu u prvom krugu izbora. Bit će to prvi put otkako je urugvajske nezavisnosti (od 1830. godine) da će zemljom vladati ljevičar, javlja agencija dpa.

Tarabe Vazquez proglasio se pobjednikom nekoliko sati nakon završetka izbora u toj južnoameričkoj zemlji s oko 3,4 milijuna stanovnika, a izborno povjerenstvo je kasnije i službeno potvrdilo njegovu pobjedu.

Kandidat konzervativne Nacionalne stranke Jorge Larranaga dobio je 34,5 posto glasova, a predstavnik vladajuće Colorado stranke Guillermo Stirling 10,44 posto. Obojica su priznala poraz.

Vazquezova široka koalicija koja okuplja socijaliste, komuniste i socijaldemokrate na paralelnim je izborima osigurala većinu u oba doma urugvajskog kongresa, javio je Reuters.

Vazquez je svoju kampanju vodio obećavajući više socijalne pravde i borbu protiv siromaštva u zemlji uzdrmanoj gospodarskom krizom, a njegovim dolaskom na vlast Urugvaj će se priključiti drugim južnoameričkim državama - Brazilu, Argentini, Čileu i Venezueli, u kojima je ljevica došla na vlast nakon desetljeća politike slobodnog tržišta, koju je podupirao SAD, a koja je redovito završavala dubokim krizama.

Vazquez će prisegnuti za predsjednika 1. ožujka i tada će mu službeno započeti petogodišnji mandat.

Taj liječnik, specijalist za tumore i sveučilišni profesor, koji je pokrenuo političku karijeru krajem '80-ih godina i postao gradonačelnikom Montevidea, svog rodnog grada, prvi put se kandidirao za predsjednika 1994. godine, ali neuspješno.

Na vijesti o pobjedi Vazqueza, njegove su pristaše počele slavlje, a glavnu aveniju u prijestolnici Montevideu preplavile su tisuće ljudi mašući crven-bijeli-plavim trobojnicama pobjedničke koalicije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙