FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠTO MANJE ZUBI, TO LOŠIJE PAMĆENJE

STOCKHOLM, 29. listopada 2004. (Hina/AFP) - Kad vam stomatolog izvadizub, s njim bi vam istodobno mogao "istrgnuti" i nešto memorije, tvrdeznanstvenici Sveučilišta Umeaa na sjeveru Švedske koji će svojeotkriće uskoro predstaviti na predavanju u Stockholmu.
STOCKHOLM, 29. listopada 2004. (Hina/AFP) - Kad vam stomatolog izvadi zub, s njim bi vam istodobno mogao "istrgnuti" i nešto memorije, tvrde znanstvenici Sveučilišta Umeaa na sjeveru Švedske koji će svoje otkriće uskoro predstaviti na predavanju u Stockholmu.

"Čini se da zubi imaju veći značaj za našu memoriju nego što smo ranije mislili", rekao je novinaru France pressea profesor psihologije na švedskom Sveučilištu Umeaa, Jan Bergdahl, stomatolog i jedan od autora istraživanja.

U istraživanju, dijelu šire studije o ljudskome pamćenju, od 1988. je sudjelovalo 1,962 ljudi u dobi od 35 do 90 godina. Znanstvenici su nastojali usporediti memoriju osoba koje imaju vlastite zube i onih s umjetnim zubalima.

Rezultati ranije provedenih istraživanja japanskih znanstvenika na štakorima i majmunima pokazali su vezu broja zubi u čeljusti životinja i njihove memorije, no prof. Bergdahl ističe kako je ovo istraživanje iznimno važno jer je prvo takvo provedeno na ljudima. Također ističe kako zajedno sa skupinom kolega znanstvenika uskoro namjerava podastrijeti precizne podatke o tomu "koliko zubi osoba mora izgubiti prije nego što to počne utjecati na njezinu memoriju". Bergdahlov tim također namjerava istražiti na koji način gubitak zubi utječe na gubitak memorije i kakav utjecaj na memoriju imaju zubni implantati.

Profesor ističe kako bi ovo istraživanje u budućnosti moglo znatno utjecati na brigu o zubima kod osoba treće životne dobi. "Mislim da ćemo svi dvaput promisliti prije nego što se odlučimo na vađenje zubi", vjeruje švedski profesor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙