FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 13. LISTOPADA 2004. GODINE

ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD13. LISTOPADA 2004. GODINE
ZAGREB, 13. listopada 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 13. LISTOPADA 2004. GODINE

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 10.077,18 10.081,97

Tokyo/NIKKEI 11.195,99 11.201,81

London/FTSE-100 4.662,60 4.647,90

Frankfurt/DAX 30 3.992,45 3.957,60

--------------------------------------------------

Nakon što su se cijene nafte na američkom tržištu povukle s rekordnih 54 dolara po barelu, i cijene dionica na Wall Streetu nadoknadile su dio gubitaka, tako da su burzovni indeksi u utorak završili poslovanje tek s neznatnim gubicima.

Njujorški Dow Jones indeks tako je oslabio svega 0,05 posto, na 10.077 bodova. Tehnološki Nasdaq spustio se 0,2 posto, na 1.925 bodova.

Trgovanjem dionica dominirala su kretanja na tržištu nafte, budući su kasno poslijepodne dobitonosne prodaje nafte spustile cijene barela sa 54,45 na 52,5 dolara. To je omogućilo oporavak cijena dionica koje su tijekom dana oštro pale. Dionice u sektorima senzitivnim na kretanje cijena nafte stoga su ojačale. Među najvećim dobitnicama bile su dionice industrijskih konglomerata poput General Motorsa i Caterpillara.

Visoke cijene nafte ulagače na Wall Streetu drže u defenzivi, kako visoki troškovi energije pritišću korporativne zarade, a rast cijena benzina i lož ulja ograničava potrošnju kućanstava, inače glavnog pokretača američkog gospodarstva.

No, oslabile su značajnije cijene dionica proizvođača čipova, u očekivanju novog poslovnog izvješća svjetskog lidera u proizvodnji čipova Intela. Ta kompanija izvijestila je po zatvaranju burze o rastu dobiti u trećem tromjesečju, što je potaknulo skok njezinih cijena u elektroničkoj trgovini za tri posto.

"Intel je na mnogo načina predskazatelj tehnološke potrošnje i zbog toga su njegova izvješća toliko bitna", kazao je Hugh Johnson, iz First Albany Corp. "To izvješće pozitivno će u srijedu utjecati na poslovanje na američkim burzama", dodao je.

Na europskim burzama jučer je zabilježen pad vrijednosti indeksa. Pritom je londonski Ftse indeks oslabio 0,8 posto, na 4.647 bodova. Frankfurtski DAX potonuo je 1,5 posto, na 3.957 bodova.

Jačanje dionica u sektoru čipova, potaknuto solidnim poslovnim rezultatima američkog Intela i nizozemskog ASML-a, rezultiralo je današnjim rastom europskih burzovnih indeksa.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,32 posto, dosegnuvši 4.662 boda. Frankfurtski DAX indeks poskočio je 0,9 posto, na 3.992 boda.

Fond menadžer u Aberdeen Asset Manegementu Robert Stellar izjavio je da su solidni poslovni rezultati ASML-a, kako se i očekivalo, zajedno s onima Intela i Yahoo-a, potaknuli optimizam ulagača glede vrijednosti dionica u teškoćama pritisnutom tehnološkom sektoru.

"Pogledate li tehnološke dionice u odnosu na šire tržište, one su blizu najnižih razina u godinu dana i toliko su dramatično podbacivale da je vrijeme za uzlet, a četvrto tromjesečje obično biva dobro razdoblje za tehnološke dionice", kazao je Stellar.

Po dobitcima u tehnološkom sektoru izdvajaju se dionice ASML-a, koje su ojačale 1,6 posto. Njegovi rivali Infineon i STMicroelectronics također su zabilježili rast cijena dionica, od po 1,3 posto.

Cijene dionica rasle su i u automobilskom sektoru, predvođene njemačkim Volkswagenom, čije su dionice ojačale 1,6 posto nakon što je objavljeno da će Europska komisija tužiti Njemačku u pokušaju poništavanja zakona kojim se otežava neprijateljsko preuzimanje tog najvećeg europskog proizvođača automobila.

Ulagači i dalje budno prate kretanja na svjetskom tržištu nafte koje bilježi nove rekordne razine cijena, strahujući da će njezini učinci naštetiti globalnom gospodarskom rastu i dobitima kompanija.

"Ako ne dođe do oštrog zaokreta u cijenama nafte teško da ćemo izaći iz raspona u kojem se kreću burzovni indeksi, ali iskreno rečeno naznake velikog pada cijena u ostatku ove godine nisu pozitivne", kazao je ekonomist Commerzbanka, Peter Dixon.

Indeks Tokijske burze Nikkei danas je oslabio 0,05 posto, na 11.195 bodova.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,2316 1,2338 1,2307

Euro/JPY 135,26 135,56 134,74

USD/JPY 109,80 109,96 109,43

-------------------------------------------------

Tečaj dolara je danas na svjetskim tržištima porastao na ovotjedne najviše razine prema euru i jenu, budući su povoljna izvješća o zaradama američkih kompanija omogućila dolaru da nadoknadi dio gubitaka zabilježenih krajem prošlog tjedna.

Dolar je tako blago ojačao prema jenu, dosegnuvši 109,8 jena, te prema euru, koji trenutno stoji 1,2316 dolara. Na nešto većem dobitku bio je prema australskom te kanadskom dolaru.

Krajem prošlog tjedna tečaj dolara potonuo je nakon objave slabog podatka o američkoj zaposlenosti, koji je u pitanje doveo trajniji oporavak američkog gospodarstva i potrebu daljnjeg zaoštravanja monetarne politike.

Ulagači su bili zadovoljni vraćanjem dolara unutar poznatog raspona kako baš nije bilo interesa za njegovu prodaju, posebice sada kada se čekaju ključna američka gospodarska izvješća."Postoji velika nesklonost izbacivanju valutnih tečajeva izvan uobičajenih raspona, tako da uočavamo blago stabiliziranje dolara", kazao je David Mann, valutni strateg u Standard Chartered.

Dolar je tako gotovo nadoknadio sve svoje gubitke zabilježene prošli petak prema euru, te njih približno polovinu prema jenu.

Euro je proteklih dana u više navrata neuspješno pokušavao probiti gornju granicu svojeg raspona u proteklih osam mjeseci od 1,2460 dolara, a dealeri kažu da su ulagači koji su očekivali jačanje europske valute sada izgubili strpljenje pa ju prodaju. Euro je danas ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na jen, te trenutno stoji 135,26 jena.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

12.10. USLIB 1,82 1,86 2,05 2,21

12.10. EULIB 2,08 2,08 2,15 2,19

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙