FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mlinarić: u idućoj godini više novca za policiju

ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) - Iduće godine MUP će raspolagati sviše novca nego ove, a dodatna sredstava neophodna su za modernizacijupolicije, kazao je danas u razgovoru s novinarima ministar unutarnjihposlova Marijan Mlinarić.
ZAGREB, 28. listopada 2004. (Hina) - Iduće godine MUP će raspolagati s više novca nego ove, a dodatna sredstava neophodna su za modernizaciju policije, kazao je danas u razgovoru s novinarima ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić.

Najviše novca utrošit će se za obnavljanje policijske opreme, nadzor granice, bolje veze i edukaciju, pojasnio je Mlinarić. Nije želio reći koliki će iznos zatražiti od Vlade, no pokušat će, kaže, dobiti toliko da MUP može normalno funkcionirati. Dodao je da bi cijeli državni proračun za 2005. trebao biti za tri do četiri posto veći od ovogodišnjeg.

Dodatna ulaganja u policiju neophodna su i zbog približavanja standardima Europske unije koja već sudjeluje u edukaciji hrvatskih policajaca, najviše na projektima Zajednički nadzor granice i Policija u zajednici. Posebnu pažnju MUP će ulagati u edukaciju pograničnih policajaca. Na te će se poslove, prema ministrovoj najavi, prerasporediti i novi policajci trenutno zaposleni u drugim odjelima, jer je, kako je rekao, smanjenje organiziranog prekograničnog kriminala tzv. Balkanskom rutom jedna od glavnih zadaća.

Nastojat će se i bolje surađivati s policijama drugih zemalja, a razmatra se i uvođenje časnika za vezu ili "policijskih atašea" u zemljama od većeg značaja, kazao je Mlinarić.

Govoreći o kadrovskim promjenama u policijskim upravama, Mlinarić je odbacio da su one politički motivirane i ustvrdio da su upravo promjene kadrova i "zaoštrena odgovornost u Ministarstvu" doprinijeli padu kriminaliteta u prvih devet mjeseci ove godine. Svoju je tvrdnju potkrijepio podatkom da je u tom razdoblju kriminalitet pao za više od 11 posto, iako je godina započela s 20 posto većom stopom nego u siječnju 2003.

Osim za smanjenje kriminaliteta svojoj je ekipi pripisao i zasluge za smanjenje broja smrtno stradalih na cestama od donošenja novog prometnog Zakona.

Većom kontrolom rada policije na terenu uspjeli smo smanjiti smrtnost na prometnicama, unatoč tomu što smo radili s jednakim brojem ljudi i istom opremom, kazao je ministar. Dodao je da je od srpnja do listopada ove godine na prometnicama bilo 86 mrtvih manje nego u istom razdoblju lani, dok je broj prometnih nesreća smanjen za oko sedam tisuća.

Ministar je rekao da je na posao u MUP vraćeno dvadesetak ranije neraspoređenih policajaca, koji su više od 600 dana prosvjedovali na Markovu trgu. Potvrdio je da nakon primanja na posao oni nisu vratili otpremnine. Dodao je da svakodnevno stižu pravomoćne presude za naknadu štete zbog oduzete naknade za prekovremeni rad, koju je donijela prošla Vlada. Iako se s "oštećenim" policajcima uglavnom pokušavaju nagoditi s MUP-ovog računa do sada im je isplaćeno oko 120 milijuna kuna, kazao je Mlinarić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙