FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JUNCKER: U PREGOVORIMA ĆEMO BITI SKLONI HRVATSKOJ

ZAGREB, 27. listopada 2004. (Hina) - Luksemburški premijer Jean-ClaudeJuncker izjavio je u srijedu u razgovoru za HTV da će Europska unija(EU) u pristupnim pregovorima biti sklona Hrvatskoj.
ZAGREB, 27. listopada 2004. (Hina) - Luksemburški premijer Jean-Claude Juncker izjavio je u srijedu u razgovoru za HTV da će Europska unija (EU) u pristupnim pregovorima biti sklona Hrvatskoj.

"Bit ćemo skloni prema Hrvatskoj koja je simpatična zemlja, a Hrvati plemenit narod koji je puno propatio tijekom 90-ih godina", rekao je predsjednik luksemburške vlade, čija zemlja 1. siječnja preuzima predsjedanje Unijom.

Po njegovim riječima, pregovori s Hrvatskom neće biti teži od onih koje je EU vodila s drugim zemljama. "Nadam se da za Hrvatsku neće biti potrebna kočnica za nuždu", rekao je Juncker, koji smatra da što datum početka pregovora treba odrediti što prije i "ne odugovlačiti u nedogled". Osobno smatra da će pregovori početi u prvom tromjesečju 2005. godine.

Podsjećajući da je suradnja s Haškim sudom jedan od uvjeta ulaska u Uniju, Juncker je naglasio da Hrvatska mora uvjeriti Europu kako ulaže velike napore da odbjeglog generala Antu Gotovinu izruči Haagu.

"Hrvatska mora ispuniti tu obvezu, jer neke članice ustraju na tome", rekao je luksemburški premijer, koji u četvrtak dolazi u službeni posjet Zagrebu.

On smatra da je rastući euroskepticizam u Hrvatskoj normalna pojava. "Što je perspektiva bliža sve ste svjesniji potrebnih prilagodbi, pa se rađaju sumnje", ocijenio je Juncker, ističući da hrvatske vlasti i europski političari moraju objasniti hrvatskoj javnosti zašto je ulazak u EU za njih koristan.

Poručio je da članstvo u EU-u zahtjeva veliki trud, ali donosi puno bolje uvjete života. "Članstvo u EU-u je u interesu Hrvatske, ali i u interesu Unije. Postat ćemo potpuni onoga dana kada nam se priključi i Hrvatska", zaključio je Juncker.

Juncker će u četvrtak u Zagrebu razgovarati sa svojim domaćinom i kolegom Ivom Sanaderom, predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem i predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙