FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA DOGAĐAJA - SVIJET - ZA SRIJEDU, 27. LISTOPADA

ZAGREB, 27. listopada 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za srijedu, 27. listopada.
ZAGREB, 27. listopada 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za srijedu, 27. listopada.

ZAGREB - Austrijski predsjednik Heinz Fischer dolazi na poziv hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića u radni posjet Hrvatskoj tijekom kojega će s najvišim hrvatskim dužnosnicima razgovarati o bilateralnim odnosima i priključivanju Hrvatske Europskoj uniji. U svom prvom posjetu Zagrebu u svojstvu saveznog predsjednika Fischer će s domaćinima razgovarati o intenziviranju bilateralnih odnosa, stanju u regiji i uključivanju Hrvatske u EU. Heinz Fischer (65) izabran je 25. travnja na dužnost austrijskog predsjednika s 52,4 posto osvojenih glasova. Prisegnuo je 8. srpnja kao osmi austrijski savezni predsjednik i nasljednik Thomasa Klestila koji je preminuo dva dana prije nego što mu je trebao predati dužnost. Austrijskog predsjednika primit će hrvatski kolega Stjepan Mesić (11 sati, Ured Predsjednika), premijer Ivo Sanader (15 sati, zgrada Vlade, izjave za medije u 15.40 sati) i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks (15.50 sati).

STRASBOURG - Europski parlament glasovat će o novoj Europskoj komisiji predsjednika Josea Manuela Barossa. On će biti pred velikim iskušenjem kada europarlamentarci budu odlučivali o povjerenju Komisiji koja bi dužnost trebala preuzeti idućeg tjedna U burnoj raspravi u utorak, uoči glasovanja o povjerenju, 732 zastupnika Europskog parlamenta bila su podijeljena oko toga treba li ili ne potvrditi Barrosovu ekipu. Zastupnici ljevice i lijevog centra ne odustaju od svojih zahtjeva da Barroso kontroverznom talijanskom povjereniku za pravosuđe Roccu Buttiglioneu dodijeli drugo područje, tvrdeći da on zbog svojih kontroverznih stajališta o homoseksualcima, ženama i samohranim majkama i nije baš najbolji izbor za zaštitu ljudskih prava. Konzervativci su, međutim, najavili da će podržati Barrosovu Komisiju smatrajući da svi ljudi, pa i europski dužnosnici, imaju pravo slobodno izražavati svoja vjerska uvjerenja. Zeleni i komunisti također su najavili da će glasovati protiv Barrosa. Odlučujući će biti glasovi liberala, kojih u EP-u ima 88, no i oni su duboko podijeljeni oko tog pitanja. Većina ih, prema diplomatskim izvorima, ne podržava Barrosovu Komisiju. Europski parlament dosad nikad nije odbio potvrditi Europsku komisiju, no 1999. prisilio je izvršno tijelo EU-a predvođeno Jacquesom Santerom da zbog nepotizma i korupcije podnese ostavku. Očekuje se ipak da će čelnici Njemačke, Velike Britanije i Španjolske, koji su pomogli u Barrosovu izboru, neizravno izvršiti pritisak na socijalističke eurozastupnike kako bi podržali novu Komisiju. U slučaju da Europski parlament izglasa nepovjerenje novoj Europskoj komisiji, Barroso bi bio prisiljen promijeniti njezin sastav. Sadašnji predsjednik Europske komisije Romano Prodi ostao bi tada na dužnosti do okupljanja nove ekipe.

BEČ - Iran će europskim državama predstaviti protuprijedlog u vezi svog spornog nuklearnog programa. Nije poznat sadržaj iranskog odgovora na prošlotjedni prijedlog Velike Britanije, Francuske i Njemačke, koje su Iranu ponudile određene gospodarske ustupke u zamjenu za odustajanje od ambicija za dobivanjem nuklearnog oružja.

BERLIN - Posjet srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Njemačkoj, tijekom kojega će se sastati s kancelarom Gerhardom Schroederom.

MADRID - Sastanak španjolskog ministra vanjskih poslova Miguela Angela Moratinosa i šefa britanske diplomacije Jacka Strawa o Gibraltaru.

BEČ - Posjet makedonskog predsjednika Branka Crvenkovskog.

PARIZ - Posjet turskog premijera Tayyipa Erdogana Francuskoj.

PENNSYLVANIA, OHIO, MICHIGAN, SAD - Američki predsjednik George Bush u predizbornim posjetima u nekoliko saveznih država.

Dežurni urednici:

Noć: Andrej Matijašević

Prijepodne: Sonja Djerasimović

Poslijepodne: Duška Gerić Koren/Darko Vlahović

Navečer: Domagoj Janković

telefon: 385 1 4808 645

telefax: 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙