FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD NE PRIMJENJUJE ŽENEVSKE KONVENCIJE NA DIO ZAROBLJENIH NEIRAČANA

NEW YORK/ZAGREB, 26. listopada 2004. (Hina) Novi pravni konceptBushove administracije isključuje neke neiračane zatvorene u Iraku odprimjene Ženevskih konvencija, što omogućuje CIA-i da ih tretira naisti način kao i članove Al-Qaide i talibane uhićene u Afganistanu iPakistanu, izvijestio je u utorak New York Times.
NEW YORK/ZAGREB, 26. listopada 2004. (Hina) Novi pravni koncept Bushove administracije isključuje neke neiračane zatvorene u Iraku od primjene Ženevskih konvencija, što omogućuje CIA-i da ih tretira na isti način kao i članove Al-Qaide i talibane uhićene u Afganistanu i Pakistanu, izvijestio je u utorak New York Times.

Taj koncept razradili su pravnici State Departmenta, Pentagona, ministarstva pravosuđa, Nacionalog vijeća sigurnosti i drugih vladinih agencija, objasnili su za NYT dužnosnici Bushove administracije.

Oni su time odgovorili na pisanje Washington Posta, koji je u nedjelju izvijestio da je CIA tajno prebacila izvan Iraka zatvorenike kako bi ih ispitala, nakon što je tražila od ministarstva pravosuđa posebni memorandum kao opravdanje za postupak kojim se krše Ženevske konvencije.

Taj memorandum nije uključen u novi pravni koncept, rekli su izvori na koje se poziva NYT.

Američki dužnosnici kazali su za list da su svi zatvorenici izvedeni između travnja 2003. i ožujka 2004. i dodali da tijekom posljednjih šest mjeseci nije bilo takvih transfera.

Prema tom konceptu, među neiračanima koji ne uživaju zaštitu Ženevskih konvencija mogu se nalaziti navodni članovi Al-Qaide i drugih terorističkih skupina, kao i stranci osumnjičeni da su došli u Irak priključiti se terorističkim pokretima.

U ženevskom sjedištu Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC), kojem konvencije jamče pristup ratnim zarobljenicima, nisu mogli ni potvrditi ni opovrći izvješća o prebacivanju zarobljenika.

Glasnogovornica ICRC-a Antonella Notari kazala je kako bez obzira na to koje se konvencije primjenjuju, svi zarobljenici moraju potpadati pod neki zakon - međunarodni, američki ili irački.

"Neki zakon se mora primjenjivati. Važno je ne zatvarati ljude izvan svakog zakonskog okvira. To je ono što uvijek govorimo za Guantanamo", kazala je Notari za Reuters spominjući američki bazu na Kubi u kojoj je zatočeno oko 550 navodnih pripadnika Al Qaide i talibana.

U lipnju ove godine, američki Vrhovni sud utvrdio je da se oni imaju pravo žaliti američkim sudovima zbog zatočenja.

NYT u izvješću navodi kako novi pravni koncept omogućuje vojsci i CIA-i da i dio neiračana zarobljenih u Iraku tretira na isti način kao i zatočenike Guantanama, koje su Bushovi pravnici već ranije izuzeli od primjene Ženevskih konvencija, utvrdiviši, najopćenitije govoreći, kako one ne vrijede u ratu protiv terorizma.

Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima iz 1949., čiji tekst treba biti izložen u svim logorima (čl. 41), precizno reguliraju pitanje premještanja ratnih zarobljenika kao i njihovog sudskog progona, počev od vođenja istrage, ograničenja pritvora, osiguranja kvalificiranog branitelja i prevodioca, do podnošenja žalbe i obavještavanja domicilne zemlje o procesu i izrečenoj presudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙