FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: GUBI LI HRVATSKA BITKU S KORUPCIJOM?

ZAGREB, 22. listopada 2004. (Hina) - Ovogodišnje izvješće TransparencyInternationala, međunarodne organizacije za suzbijanje korupcije, ukoje je bilo uključeno 146 zemalja, Hrvatsku je stavilo na neslavno67. mjesto, izvješćuje postaja Deutsche Welle prenoseći tumačenje oveocjene predsjednika hrvatskog ogranka Transparency InternationalaZorislava Antuna Petrovića.
ZAGREB, 22. listopada 2004. (Hina) - Ovogodišnje izvješće Transparency Internationala, međunarodne organizacije za suzbijanje korupcije, u koje je bilo uključeno 146 zemalja, Hrvatsku je stavilo na neslavno 67. mjesto, izvješćuje postaja Deutsche Welle prenoseći tumačenje ove ocjene predsjednika hrvatskog ogranka Transparency Internationala Zorislava Antuna Petrovića.

Najviše zabrinjava usporedba ovogodišnjih i prošlogodišnjih rezultata jer je Hrvatska pala osam mjesta, primjećuje i prenosi ocjenu Zorislava Antuna Petrovića da se može zaključiti da Hrvatska počinje gubiti bitku s korupcijom i da je ocjena od 3,5 čini tek "nešto boljim ponavljačem". No nakon toga počeo je trend pada, nastavlja Petrović i dodaje da "tijekom četiri godine, Hrvatska nije napravila ni jedan korak naprijed u suzbijanju korupcije".

Razlozima negativnog trenda Petrović drži nedostatak uvjerljivosti u protukorupcijskim reformama, ali i problem primjene donesenih zakona. "Zakon o sprječavanju sukoba interesa i Zakon o pravu na pristup informacijama usvojeni su prošle godine, no nikako da zaista zažive. Svako se malo pojavljuju i afere. Prisjetimo se samo ljetošnje odluke Vlade da američkom koncernu Bechtel dodijeli izgradnju jedne dionice Jadranske auto-ceste bez javnog natječaja ili natječaj za dodjelu treće koncesije u mobilnoj telefoniji", ističe Petrović za DW.

Kao moguće rješenje problema s korupcijom, hrvatski Transparency International nudi jasan recept, transparentnost. "Već kod natječaja za mobilnu telefoniju, mogli bi se unaprijed definirati točni kriteriji prema kojima će se ocjenjivati pristigle ponude i tako postaviti precizna pravila igre koja će biti svima jasna. Tada i javnost može procijeniti na koji su način oni kojima je povjerena odluka o tom značajnom projektu, odlučivali u ime svih hrvatskih građana. Druga mogućnost je dosljedno provođenje zakona, primjerice Zakona o sprječavanju sukoba interesa i tako smanjiti prostor za malverzacije", prenosi postaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙