FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZLOŽBA "POPLAVA U ZAGREBU 1964.-2004."

ZAGREB, 22. listopada 2004. (Hina) - Izložba fotografija "Poplava uZagrebu 1964.-2004." otvara se 24. listopada u Muzeju grada Zagreba uzsuorganizaciju Hrvatskih voda.
ZAGREB, 22. listopada 2004. (Hina) - Izložba fotografija "Poplava u Zagrebu 1964.-2004." otvara se 24. listopada u Muzeju grada Zagreba uz suorganizaciju Hrvatskih voda.

Autor izložbe Zdenko Kuzmić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je svrha izložbe podsjetiti Zagrepčane na tu veliku katastrofu nastalu izlijevanjem Save u noći s 25. na 26. listopada 1964.

U nezapamćenoj poplavi, koja je zahvatila grad i okolicu uz obale Save, smrtno je stradalo 17 Zagrepčana, poplavljeno je 6000 hektara užeg gradskog područja na kojemu je stanovalo više od 180 tisuća ljudi.

Vodena površina u Zagrebu i okolici bila je dugačka 14 kilometara, a najveća širina bila joj je četiri kilometra. Poplavljeno je 15 tisuća stambenih zgrada (oko 300 višekatnica) i 3300 gospodarskih zgrada, a oko 40 tisuća građana bilo je prisiljeno napustiti svoje domove.

Priređivači izložbe istaknuli su veliku ulogu tadašnjih fotoreporera zagrebačkih glasila koji su velikim naporima na oko 150 fotografija uspjeli zabilježiti tu nezapamćenu katastrofu.

Osim strašnih prizora, prouzročenih poplavom, fotografije pokazuju i veliku solidarnost, koju su građani i tadašnja vojska pružali svojim sugrađanima.

U katalogu izložbe objavljen je i iscrpan dnevnik poplave koji je vođen u tadašnjem Gradskom štabu, što je također vrijedno svjedočanstvo o poplavi u Zagrebu.

U ime Hrvatskih voda, o izložbi je govorio Ljudevit Tropan, rekavši da je taj događaj iz prošlosti Zagreba samo povod za jaču izgradnju vodnog gospodarstva, koje u Hrvatskoj postoji 128 godina.

Autor postava izložbe je arhitekt Željko Kovačić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙