FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MEDIJI: U IRAKU GOTOVO 12.000 RADIKALNIH BORACA

WASHINGTON, 22. listopada 2004. (Hina/AFP) - Američke vlastiprocjenjuju da u Iraku ima puno više radikalnih boraca nego što seprvobitno mislilo te da oni raspolažu znatnim financijskim sredstvima,izvijestio je u petak The New York Times.
WASHINGTON, 22. listopada 2004. (Hina/AFP) - Američke vlasti procjenjuju da u Iraku ima puno više radikalnih boraca nego što se prvobitno mislilo te da oni raspolažu znatnim financijskim sredstvima, izvijestio je u petak The New York Times.

Pozivajući se na anonimne izvore, list prenosi kako čvrsto jezgro radikalnih boraca u Iraku čini između 8.000 i 12.000 osoba te da su među njima i stranci te pripadnici mreže jordanskog islamista Abu Musaba Al-Zarqawija.

Novine također pišu kako se broj radikalnih pobunjenika procjenjuje na oko 20.000 što je u suprotnosti s brojkama koje su nedavno objavile obavještajne službe. One, naime procjenjuju da broj pobunjenika varira između 2.000 i 7.000.

Vojni i vladini dužnosnici u Iraku i Washingtonu procjenjuju da se čvrsto jezgro iračkih pobunjenika sastoji od pedesetak aktivnih ćelija koje "neograničena financijska sredstva" dobivaju od tajne financijske mreže koju vode bivši šefovi stranke Baas i članovi obitelji Sadama Huseina. Donatori su uglavnom bogati saudijski donatori i karitativne islamističke udruge koje preko Sirije omogućuju dolazak većih novčanih sredstava, prenosi list pozivajući se na podatke dobivene od visokih dužnosnika koji imaju pristup informacijama obavještajnih službi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙