FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NOVE CRVENE BRIGADE PLANIRALE ATENTATE NA VODEĆE TALIJANSKE POLITIČARE

RIM/ZAGREB, 20. listopada 2004. (Hina) - Radikalno lijeva terorističkaorganizacija Nove Crvene brigade planirala je atentate na vodećeličnosti talijanskog političkog i gospodarskog života, a na popisunađenom u osobnim računalima terorista nalaze se i imena talijanskogpredsjednika Carla Azeglia Ciampija i premijera Silvija Berlusconi,piše u srijedu talijanski tisak pozivajući se na otkrića istrage kojase vodi protiv 17 pripadnika te terorističke organizacije.
RIM/ZAGREB, 20. listopada 2004. (Hina) - Radikalno lijeva teroristička organizacija Nove Crvene brigade planirala je atentate na vodeće ličnosti talijanskog političkog i gospodarskog života, a na popisu nađenom u osobnim računalima terorista nalaze se i imena talijanskog predsjednika Carla Azeglia Ciampija i premijera Silvija Berlusconi, piše u srijedu talijanski tisak pozivajući se na otkrića istrage koja se vodi protiv 17 pripadnika te terorističke organizacije.

Talijanski istražitelji su provjerom osobnih računala Maria Galesija, Roberta Morandija i Cinzije Banelli, uhićene pripadnice terorističke organizacije koja se pokajala i odlučila surađivati s pravosudnim organima, utvrdili da su pripadnici Novih Crvenih brigada u razdoblju od 2000. godine do 2002. godine sastavili dugi popis istaknutih ličnosti talijanskog javnog života. Podaci pohranjeni u računalima pokazuju da su teroristi pratili te ličnosti, kao i da su možda vodili i "istrage" o mogućnosti izvršenja atentata na Carla Azeglia Ciampija, Silvija Berlusconija i druge talijanske političare.

Popis koji su sastavili teroristi najvećim se dijelom temeljio na informacijama dostupnim javnosti, no teroristi su posebnu pozornost pridali nekolicini osoba koje su uhodili i bilježili njihove navike. Računala Cinzije Banelli i Roberta Morandija sadržavala su 30.000 stranica dokumenata, s bilješkama o sastancima, imenima, adresama i brojevima automobilskih tablica praćenih, navodi talijanski tisak.

Istražitelji su do podataka pohranjenih u računalima terorista došli zahvaljujući Cinziji Banelli koja im je dala zaporku za pristup podacima pohranjenim u računalu.

Nove Crvene brigade su 1999. godine izvršile su atentat na savjetnika ministra Bassolinija Massima D'Antonu, 2002. godine u Bologni na profesora radnog prava Marca Biagija, a u ožujku 2003. godine u oružanom sukobu u vlaku prilikom pokušaja uhićenja ubijeni su policajac Emanuele Petri i "brigadist" Mario Galesi. U listopadu 2003. godine uhićeno je 17 pripadnika terorističke organizacije, među kojima i Cinzia Banelli koja je u kolovozu odlučila surađivati s pravosuđem. Suđenje 17-orici optuženih članova Novih Crvenih brigada započet će 17. veljače u Rimu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙