FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: PITANJE PRAVA RADNIKA IZ BIH KOJI SU DOBILI OTKAZ U HRVATSKOJ

ZAGREB, 19. listopada 2004. (Hina) - Zastupnički dom Parlamenta FBiHobvezao je Vladu FBiH da do prve sljedeće sjednice tog zakonodavnogtijela poslanicima dostavi podatke o broju građana Federacije BiH kojisu dobili otkaz u tvrtkama u Republici Hrvatskoj, posebice od1991-1993. godine, a koji se trenutno nalaze na zavodima zazapošljavanje i imaju neriješen radno-pravni status, piše sarajevskoOslobođenje
ZAGREB, 19. listopada 2004. (Hina) - Zastupnički dom Parlamenta FBiH obvezao je Vladu FBiH da do prve sljedeće sjednice tog zakonodavnog tijela poslanicima dostavi podatke o broju građana Federacije BiH koji su dobili otkaz u tvrtkama u Republici Hrvatskoj, posebice od 1991-1993. godine, a koji se trenutno nalaze na zavodima za zapošljavanje i imaju neriješen radno-pravni status, piše sarajevsko Oslobođenje

Mirsad Hasanić, predsjednik Komisije za zaštitu osnovnih ljudskih prava Parlamenta FBiH, za sarajevski list kaže kako se procjenjuje da je 60.000 do 100.000 građana BiH u razdoblju rata dobilo otkaz u Hrvatskoj, među kojima je i veliki broj onih koji trenutno žive u republici Srpskoj.

Hasanić podsjeća da su nakon početka rata deseci tisuća radnika iz BiH dobili otkaz u Hrvatskoj, te da su im uskraćena osnovna ljudska prava jer su im hrvatske tvrtke ostale dužne čak i do deset plaća, a nije im priznato ni pravo na dionice. "Mi smo stoga zatražili od Vlade FBiH, odnosno Ministarstva za rad i socijalnu politiku, da prvenstveno utvrdi točan broj građana koji su tako otpušteni, a onda predloži i program njihovog zbrinjavanja", rekao je Hasanić za sarajevski list.

Državni organi BiH trebaju ustrajati na njihovom povratku na raniji posao, kaže Hasanić i ukazuje da je problem i u činjenici da otpušteni radnici iz Hrvatske ne mogu ostvariti osnovna egzistencijalna pitanja u BiH, jer nemaju upisan i plaćen radni staž od tvrtki u kojima su ranije radili, kao i zbog toga što se kod velikog broja njih radne knjižice još nalaze u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙