FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IRAK: NASTAVlJENI SUKOBI, NAPADI NA NAFTOVODE

BAGDAD, 19. listopada 2004. (Hina/AFP/Reuters) - U sukobima uDuluiyi, gradu udaljenom od Bagdada 70 km u utorak su poginuladvojica Iračana, a desetak ih je ozlijeđeno, u Nassiriyi je ranoujutro pogubljen irački policajac otet u ponedjeljak, dok je nasjeveru Iraka ponovo saborian važan naftovod i prekinut je izvoznafte.
BAGDAD, 19. listopada 2004. (Hina/AFP/Reuters) - U sukobima u Duluiyi, gradu udaljenom od Bagdada 70 km u utorak su poginula dvojica Iračana, a desetak ih je ozlijeđeno, u Nassiriyi je rano ujutro pogubljen irački policajac otet u ponedjeljak, dok je na sjeveru Iraka ponovo saborian važan naftovod i prekinut je izvoz nafte.

Dvojica Iračana su poginula a deset ih je ozlijeđeno u utorak u akciji američkih i iračkih vojnih snaga u Duluiyi, mjestu udaljenom od Bagdada 70 km. Dr. Mohammad Jaafar Mohammad iz bolnice Balad potvrdio je informaciju, dodavši kako su ozlijeđeni primljeni na liječenje. Šef policije u Duluiyi kazao je kako je do silovitih sukoba došlo jutros u južnome dijelu grada.

U Nassiriyi su nepoznate osobe u ponedjeljak otele iračkog policajca, a jutros je pogubljen, rekao je novinaru France pressea njegov otac, a potvrdio dežurni liječnik bolnice u koju je dovezen. "U ponedjeljak smo primili pismo skupine koja se naziva 'čuvarima islama' u kojemu prijete da će ga ubiti, jer je radio za multinacionalne snage. Nekoliko sati nakon toga njegovo je tijelo pronađeno u rijeci", rekao je otac otetog mladića.

U američkoj vojnoj bazi smještenoj u pokrajini Diyala, sjeveroistočno od Bagdada u utorak je ozljedama zadobivenim izvan vojne akcije podlegao američki vojnik, pripadnik 1. pješačke divizije izvijestila je američka vojska. "Vojnik je pronađen mrtav u njegovoj sobi. Podlegao je ozljedama, a otvorena je istraga", kaže se u priopćenju.

U gradu Falluji, koji drže irački pobunjenici, američka je vojska u utorak oslobodila šefa policije u tome gradu i dvojicu policijskih časnika, izvijestila je njihova rodbina. Šef policije u Falluji Sabar al-Janabi i njegova dvojica kolega zatočeni su u petak, zajedno s glavnim pregovaračem Khaledom al-Jumailijem koji je pušten u ponedjeljak. Američka vojska nije objavila razlog uhićenja četvorice muškaraca, niti je ranije objavljena informacija o njihovu privođenju.

Četvorica muškaraca uhićena su u trenutku kada su pomagali članovima obitelji u preseljenju iz Falluje, na koje su se odlučili nakon vala američkih zračnih napada na taj grad.

Nov napad na naftovod u sjevernom Iraku u utorak je ponovo prekinuo izvoz nafte, objavila je iračka državna naftna korporacija. Snažna eksplozija u ranim jutarnjim satima uništila je u utorak naftovod u Beijiu, oko 220 km sjeverno od Bagdada. Taj naftovod vodi od naftnih polja oko Kirkuka do turske luke Ceyhana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙