FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SUTRA IZLOŽBA "STOLJEĆE GOTIKE NA JADRANU"

ZAGREB, 18. listopada 2004. (Hina) - Međunarodna izložba "Stoljećegotike na Jadranu - slikarstvo u ozračju Paola Veneziana", nastalasuradnjom hrvatskih i talijanskih stručnjaka, otvara se sutra uKlovićevim dvorima, istaknuto je na današnjoj konferenciji zanovinare.
ZAGREB, 18. listopada 2004. (Hina) - Međunarodna izložba "Stoljeće gotike na Jadranu - slikarstvo u ozračju Paola Veneziana", nastala suradnjom hrvatskih i talijanskih stručnjaka, otvara se sutra u Klovićevim dvorima, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare.

Izložba obuhvaća 62 djela iz hrvatskih, talijanskih i slovenskih muzeja i galerija te crkvenih i samostanskih zbirka, a potpisuju je Zoraida Demori Stančić, Joško Belamarić i Biserka Rauter Plančić.

Po riječima Biserke Plančić, zagrebačka izložba nadovezuje se na međunarodnu izložbu "Jadranski trecento i slikarstvo Paola Veneziana između istoka i zapada", koja je 2002. organizirana u Riminiju.

Ta je izložba aktualizirala velik problem širokoga traga koji je na hrvatskoj obali ostavilo venecijansko gotičko slikarstvo, odnosno slabu recepciju hrvatskog doprinsa stoljeću gotike na Jadranu.

Autori drže da je izložba pravi odgovor koji valorizira odnose između zapadnih i bizantskih utjecaja u formiranju fenomena srednjovjekovnog jadranskog slikarstva.

Ključna djela izložbe su djela Paola Veneziana te djela Venezianovih učenika ili sljedbenika s hrvatske strane Jadrana. Ta djela, nastala u drugoj polovini 13. i u 14. stoljeću, nalaze se na cjelokupnom hrvatskom jadranskom području, od Kvarnera do Dubrovnika.

Među pedesetak vrhunskih eksponata djela su hrvatskih autora Blaža Jurjeva Trogiranina, Ivana Ugrinovića, Dujma Vuškovića, Matka Junčića te Mengela Ivanova de Canala koji je svoj četrdesetogodišnji radni vijek proveo u Zadru.

Izložene su tempere na drvu u pozlaćenim i originalnim okvirima gotičkog skulptorskog izričaja s desetak reprezentativnih izložaka liturgijskih predmeta znalački probranih iz opusa znanih i anonimnih majstora.

Na izložbi je vidljiva Venezianova višegodišnja djelatnost u Dubrovniku sredinom 14. st. koja je imala veliki utjecaj na slikarsku produkciju toga razdoblja, od kojih su stručnjaci izdvojili veličanstvenu kompoziciju Raspeća iz crkve sv. Dominika.

Osim djela Paola Veneziana, u dubrovačkom dominikanskom samostanu istraživači i povjesničari umjetnosti pronašli su i za premijerno izlaganje pripremili arhivske dokumente i crteže koji nedvojbeno potvrđuju aktivnost radionice velikog majstora u Dubrovniku između 1350. i 1355.

Kruna je izložbenog projekta nekoliko remek-djela gotičkog slikarstva iz venecijanskog muzeja Correr, padovanskog Dijecezanskog muzeja, Vatikanske apostolske biblioteke, Narodne galerije u Ljubljani i Pokrajinskog muzeja u Kopru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙