FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRW OCIJENIO "NEOPRAVDANIM" IZRAELSKA UNIŠTAVANJA U GAZI

JERUZALEM, 18. listopada 2004. (Hina/AFP) - Srušivši tisućepalestinskih kuća u pojasu Gaze izraelska je vojska očito prekršilameđunarodno pravo i to se ne može opravdati, ocijenio je Human RightsWatch (HRW) u izvješću objavljenom u ponedjeljak.
JERUZALEM, 18. listopada 2004. (Hina/AFP) - Srušivši tisuće palestinskih kuća u pojasu Gaze izraelska je vojska očito prekršila međunarodno pravo i to se ne može opravdati, ocijenio je Human Rights Watch (HRW) u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Razaranja, uglavnom na jugu pojasa Gaze, blizu egipatske granice uglavnom su "provedena bez vojne potrebe", naglašava se u tom izvješću organizacije za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u New Yorku.

U izvješću je iznesena "ozbiljna sumnja" u opravdanja izraelske vojske za rušenje više od 2500 kuća u posljednje četiri godine. Izraelska vojska tvrdi da su operacije bile usmjerene na uništenje tunela koje koriste palestinski aktivisti za krijumčarenje oružja iz Egipta.

HRW ocjenjuje da je cilj uništavanja "bilo stvaranje široke i puste zone na granici kako bi se olakšala trajna kontrola pojasa Gaze".

U izvješću se navodi da se djelovanje izraelske vojske "temelji na ideji da je svaki Palestinac mogući kamikaza te da je svaka kuća potencijalna baza pokretanja napada". Izvješće naglašava da se to kosi s međunarodnim pravom prema kojemu osvajačka sila mora razlikovati civile i borce i mora štiti civilno stanovništvo.

HRW ocjenjuje da su se za neutraliziranje tunela morale koristiti druge metode te poziva Sjedinjene Države i europske države da smatraju Izrael odgovornim za kršenje međunarodnog prava.

Izraelska vojska za sada nije komentirala to izvješće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙