FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZAGAĐEN ZRAK - UBOJICA U KUHINJI

ZAGREB/ŽENEVA, 17. listopada 2004. (Hina) - Svjetska zdravstvenaorganizacija i Razvojni program Ujedinjenih naroda pokušale su ovogatjedna pozornost svijeta okrenuti zagađenju zraka u kući: jednom odglavnih uzroka smrti i bolesti najsiromašnijih zemalja svijeta.
ZAGREB/ŽENEVA, 17. listopada 2004. (Hina) - Svjetska zdravstvena organizacija i Razvojni program Ujedinjenih naroda pokušale su ovoga tjedna pozornost svijeta okrenuti zagađenju zraka u kući: jednom od glavnih uzroka smrti i bolesti najsiromašnijih zemalja svijeta.

Kad su WHO i UNDP u petak obilježili Svjetski dan žena sa sela, objavili su kako milijuni umrlih od poznatih zaraznih bolesti brzo stižu na naslovne stranice, a zagađenje zraka u kućama i dalje je tih i nepoznat ubojica.

Najugroženije su domaćice na seoskim gospodarstvima i djeca, tvrdi se u izvještaju WHO-a i UNDP-a. Gust dim koji se diže nad pećima i kaminima u kućama povezuje se na godinu s 1,6 milijuna smrtnih slučajeva u zemljama u razvoju - taj kuhinjski ubojica odnosi jedan život svakih dvadeset sekunda.

Gotovo polovina svijeta kuha na kruta goriva poput balege, drva, poljoprivrednih ostataka i ugljena. Dim koji tako nastaje stvara otrovan koktel čestica koje prolaze kroz obrambeni sustav organizma i udvostručuju rizik od bolesti poput bronhitisa i upale pluća.

Obična peć na drva stvara od sedam do 500 puta veću koncentraciju od dopuštene ugljičnog monoksida i drugih otrovnih plinova.

Seljanke i djeca svakodnevno su više sati izloženi količini dima koja je znatno viša nego što predviđaju međunarodni standardi, a istraživači je uspoređuju s pušenjem dviju kutija cigareta na dan. Takve su obitelji osuđene na nemoguć izbor: ili će kuhati na ta goriva i trovati se ili neće jesti.

Žene i njihove obitelji plaćaju i visoku gospodarsku cijenu očuvanju vatre, kaže se u izvještaju UNDP-a i WHO-a jer čak tri jutra na tjedan potroše na skupljanje goriva pa nemaju priliku biti produktivnije i raditi plaćene poslove koji bi povećali obiteljske prihode, povisili standard i unaprijedili prehranu i zdravlje.

Zato agencije Ujedinjenih naroda kao prihvatljivu, čišću alternativu predlažu plin i električnu energiju, a potrebno je da vlade, humanitarne organizacije i društva te svi drugi važni čimbenici priznaju koliko je kućni dim štetan za te žene i njihovu djecu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙