FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AFGANISTAN: PREBROJAVANJE GLASOVA POČELO U ČITAVOJ ZEMLJI

KABUL, 16. listopada 2004. (Hina/AFP) - Prebrojavanje glasova nakonpredsjedničkih izbora u Afganistanu počelo je u subotu u čitavojzemlji a dosadašnji predsjednik, ujedno i favorit, i dalje je načelu.
KABUL, 16. listopada 2004. (Hina/AFP) - Prebrojavanje glasova nakon predsjedničkih izbora u Afganistanu počelo je u subotu u čitavoj zemlji a dosadašnji predsjednik, ujedno i favorit, i dalje je na čelu.

U subotu, nakon prebrojavanja 212.000 glasova u dvanaest od 34 provincije, paštun Hamid Karzai ima 72 posto glasova, dok je njegov bivši ministar obrazovanja tadžik Yunus Qanooni, kojega analitičari smatraju glavnim Karzaijevim protivnikom, dobio samo 12,8 posto glasova.

Ipak, analitičari pozivaju na oprez.

"U ovom trenutku raspolažemo isključivo rezultatima koji dolaze iz urbanih zona. Stvari se mogu u potpunosti izmijeniti kada počne prebrojavanje u ruralnim područjima", primjećuje Vikram Pareh, specijalist za Afganistan u institutu ICG.

Kao primjer navodi provinciju Tahar na sjeveru gdje je raspoloženje na strani tadžika Yunusa Qanoonija i ratnog uzbečkog vođe Abdula Rašida Dostama, a gdje je Karzai dobio samo 25,2 posto glasova nasuprot 33,4 koliko je dobio Dostam.

U subotu je prebrojavanje počelo u osam regionalnih centara u jakom sigurnosnom okruženju.

U četvrtak, pet dana nakon izbora 9. listopada, prebrojavanje je počelo u pet od osam centara, nakon zelenog svjetla izbornog povjerenstva koje je čekalo preporuke međunarodnih stručnjaka koji su bili zaduženi da razmotre žalbe kandidata koji su upozorili na izborne nepravilnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙