FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UBOJSTVO DJEVOJČICE U GAZI: SUSPENDIRAN IZRAELSKI ČASNIK

JERUZAELM, 13. listopada 2004. (Hina) - Izraelska vojska suspendiralaje u srijedu časnika kojega su kolege optužile da je tijelo većubijene 13-godišnje Palestinke izrešetao mecima.
JERUZAELM, 13. listopada 2004. (Hina) - Izraelska vojska suspendirala je u srijedu časnika kojega su kolege optužile da je tijelo već ubijene 13-godišnje Palestinke izrešetao mecima.

Vojni izvori objavili su da je zapovjednik suspendiran do završetka istrage o smrti 13-godišnje Iman al-Hams, koja je 5. listopada ubijena na jugu pojasa Gaze, javljaju agencije.

Prema vojnim izvorima na nju su vojnici zapucali kad je ušla u područje obilježeno znakom stop, vjerujući, s udaljenosti od 70 metara, da je ona palestinski militant naoružan bombom.

Međutim, neimenovani vojnici s kontrolne točke prenijeli su medijima da je njihov zapovjednik, kad su oni zabunom ubili djevojčicu, došao do tijela te ga izrešetao.

Izjave su potvrdili i palestinski očevici, a u tijelu je pronađeno oko 20 metaka.

U obližnjem izbjegličkom logoru u srijedu je od rana zadobivenih dan ranije umrla i 11-godišnja učenica pogođena dok je sjedila u razredu. Vojska je objavila da je pucala na školu jer je iz tog smjera na nju otvorena minobacačka vatra.

No predstavnik Ujedinjenih naroda u čijemu se kompleksu nalazi škola to je opovrgnuo kazavši da je logor bio tih i miran.

Napetost je iznimno visoka u pojasu Gaze, odakle sljedeće godine izraelska država priprema povući svoje doseljenike i čiji sjeverni dio vojska napada od 30. rujna kako bi okončala raketne napade palestinskih militanata na izraelske ciljeve.

U toj najvećoj ofenzivi od početka intifade (palestinske pobune) u proteklih 14 dana ubijena su 102 Palestinca, od kojih 18 mlađih od 16 godina.

Prema agenciji Associated press, u zadnje četiri godine ubijeno je 400 palestinske djece, mnoga dok su kamenjem gađala vojnike, druga u domovima i na putu do škole.

Reuters podsjeća da skupine za ljudska prava redovito optužuju izraelske vojnike za prekomjernu uporabu sile protiv Palestinaca i tvrde da je tek nekolicini za to i suđeno. Vojska odgovara da se njihovi vojnici ponašaju etički pred samoubilačkim napadima militanata te da istražuje svaku pritužbu za zloporabu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙