FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 12. LISTOPADA 2004. GODINE

ZAGREB, 12. listopada 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD12. LISTOPADA 2004. GODINE
ZAGREB, 12. listopada 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 12. LISTOPADA 2004. GODINE

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 10.081,97 10.055,20

Tokyo/NIKKEI 11.201,81 11.349,35

London/FTSE-100 4.654,30 4.685,50

Frankfurt/DAX 30 3.966,01 4.017,82

--------------------------------------------------

Optimizam ulagača u pogledu objave tromjesečnih korporativnih zarada u ponedjeljak je na američkim burzama bio narušen skokom cijena nafte do gotovo 54 dolara za barel, zbog čega su cijene dionica tek neznatno ojačale.

Njujorški Dow Jones indeks u takvim je uvjetima porastao svega 0,3 posto, na 10.081 bod. Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,5 posto, te iznosi 1.928 bodova.

Obujam trgovanja bio je slab budući je američko tržište obveznica bilo zatvoreno zbog nacionalnog praznika, a bilo je malo i novih vijesti iz korporacija i gospodarstva. No, ostatak tjedna bit će vrlo buran kako sezona objave poslovnih izvješća kompanija za treće ovogodišnje tromjesečje dobiva svoj puni zamah. Očekuju se poslovna izvješća većine najvećih korporacija, poput Intela, Yahooa, te Bank of America i Citigroupa.

Optimizam oko snažnog rasta zarada narušio je, međutim, novi skok cijena nafte na američkom tržištu, i to blizu 54 dolara za barel. Nafta poskupljuje uslijed zabrinutosti da bi moglo doći do poremećaja u isporukama na globalnom tržištu . Visoke cijene energije ulagačima zadaju glavobolju jer nagrizaju korporativne dobiti i osobnu potrošnju.

"Skok cijena nafte dovodi u pitanje uzlet cijena dionica pred kraj godine", kazao je David Hagerty, čelnik trgovanja dionicama pri Commerzbank Securitiesu. "Ovo je posljednje tromjesečje u godini i mislim da bi cijene dionica trebale blago rasti do kraja godine. Sve što bi nam trebalo je pad cijena nafte za nekoliko dolara".

Među najvećim dobitnicama bile su cijene Home Depota, vodećeg lanca trgovina opreme za kućanstvo, koje su ojačale gotovo tri posto, na najvišu razinu u protekle dvije godine, budući se očekuje solidni rast prodaja kuća. Ojačale su u prosjeku za dva posto i dionice farmaceutskih kompanija.

Na europskim burzama jučer su se vrijednosti indeksa različito kretale kako je slabost u telekomunikacijskom sektoru, potaknuta viješću da njemačka vlada prodaje dio vlasničkog udjela Deutsche Telekoma, bila više ili manje nadoknađena rastom cijena naftnih dionica. Londonski Ftse indeks oslabio je 0,3 posto, na 4.685 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je blagih 0,06 posto, na 4.017 bodova.

Europske dionice danas su gubile na vrijednosti ponajviše pod utjecajem oštrog pada povjerenja ulagača u najvećem europskom gospodarstvu te slabijih tromjesečnih poslovnih rezultata Philipsa.

Do podneva je tako DAX indeks frankfurtske burze potonuo oko 1,3 posto, ispod granice od 4.000 bodova, i trenutno iznosi 3.966 bodova. Londonski Ftse bio je na nešto manjem gubitku, od nekih 0,7 posto, spustivši se na 4.654 boda.

Od značajnijih gospodarskih vijesti izdvaja se podatak njemačkog instituta za ekonomska istraživanja ZEW o padu povjerenja ulagača u najvećem europskom gospodarstvu u listopadu na najnižu razinu od prošlogodišnjeg lipnja, uslijed strahovanja od usporavanja globalnog rasta i zabrinutosti glede rastućih cijena nafte.

"Uvijek postoji rizik da će ZEW indeks podbaciti obzirom na visoke cijene nafte, neizvjesne izglede za globalno gospodarstvo i slabost njemačkog tržišta rada", kazao je Ken Wattret, glavni ekonomist u banci BNP Paribas. "Ne iznenađuje me tako oštar pad povjerenja, no sada se javlja pitanje hoće li rast usporiti u drugom polugodištu".

Visoke cijene nafte na svjetskom tržištu, koje su danas na tržištu u New Yorku zabilježile nove rekordne razine iznad 54 dolara za barel, također su srezale apetite ulagača za kupnju dionica.

Među današnjim najvećim gubitnicima ističe se Philips Electronics, po objavi da su njegovi poslovni rezultati u trećem tromjesečju pritisnuti usporavanjem potrošnje kupaca te da će visoke zalihe nastaviti pogađati njegovo poslovanje u zadnjem ovogodišnjem tromjesečju. Dionice su mu stoga oslabile tri posto.

Europsko udruženje proizvođača automobila ACEA u srijedu će objaviti svoje podatke o prodaji automobila u trećem tromjesečju, za koje Deutsche Bank predviđa da će pokazati ukupan pad u visini od dva posto, pri čemu će za neke od njih on biti i puno oštriji. Uslijed pada prodaje, rastućih cijena goriva i sirovina veće gubitke na cijeni dionica zabilježio je automobilski sektor, pri čemu su dionice Peugeota oslabile 3,7 posto, a Volkswagena za 1,3 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei izgubio je danas oko 1,3 posto svoje vrijednosti, spustivši se na 11.201 bod.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,2315 1,2388 1,2311

Euro/JPY 135,28 135,73 135,21

USD/JPY 109,87 109,96 109,34

-------------------------------------------------

Nova zakonska regulativa u SAD-u potaknula je nagađanja na svjetskim deviznim tržištima da bi američke kompanije mogle veći dio svojih inozemnih zarada vratiti u zemlju, što je danas potaknulo jačanje tečaja dolara.

Dolar je tako dobio 0,7 posto na vrijednosti prema euru, koji stoji 1,2315 dolara. Porastao je i 0,5 posto prema jenu, na 109,9 jena, najvišu razinu u zadnja dva tjedna.

Američki Kongres u ponedjeljak je usvojio zakonsku odredbu koja će omogućiti tamošnjim kompanijama koje odluče povući zaradu ostvarenu u inozemstvu na svoje američke račune da plaćaju stopu poreza na dobit od svega 5,25 posto. Dosad je ta porezna stopa iznosila 35 posto.

"To je pozitivno za tečaj dolara. Iako još nisu poznati svi detalji, procjenjujemo da će se u SAD tako vratiti između 100 i 150 milijardi dolara, što će povećati potražnju za američkom valutom", kazao je valutni strateg BNP Paribasa, Guenter Redeker.

Tim zakonom namjerava se potaknuti američke kompanije da svoje profite ostvarene u inozemnim poslovnim operacijama, koji se procjenjuju na više od 400 milijardi dolara, a sada se prijavljuju u državama s nižim poreznim stopama poput Irske, vrate u zemlju.

Tečaj eura, pak, pritisnuo je loše očitanje ZEW indeksa, koji je pokazao oštar pad povjerenja ulagača u Njemačkoj tijekom ovogodišnjeg listopada. To je potaknulo sumnje u održivost gospodarskog oporavka u eurozoni.

S druge strane, tečaj jena oslabio je i prema euru, nakon što su cijene nafte dosegnule rekordnih 54 dolara za barel. Euro tako stoji 135,3 jena. "Daljnji rast cijena nafte značit će sve goru situaciju za jen", ocijenio je Daragh Maher, valutni strateg u investicijskoj banci Caylon. "Sada je dobro vrijeme za njegovu prodaju".

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

11.10. USLIB 1,82 1,86 2,06 2,24

11.10. EULIB 2,08 2,08 2,15 2,20

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙