FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DINOSAURI SU POČELI NESTAJATI PRIJE UDARA ASTEROIDA

WELLINGTON, 12. listopada 2004. (Hina) - Dinosauri su već počeliizumirati prije nego što se Zemlja sudarila s asteroidom, tvrdeznanstvenici u specijaliziranom časopisu.
WELLINGTON, 12. listopada 2004. (Hina) - Dinosauri su već počeli izumirati prije nego što se Zemlja sudarila s asteroidom, tvrde znanstvenici u specijaliziranom časopisu.

U članku u mjesečniku Trends in Ecology and Evolution profesor David Penny sa sveučilišta Massey na Novom Zelandu, stručnjak za evoluciju i dr. Matt Phillips sa sveučilišta Oxford tvrde kako bi se ponovno morala razmotriti teorija asteroida.

Po toj teoriji ptice i sisavci počeli su se razvijati na Zemlji tek nakon udara asteroida koji je iskorijenio dinosaure i pterosaure, na kraju razdoblja krede, prije 65 milijuna godina.

"U 25 godina geofizičari još nisu našli ni najmanji dokaz da je taj asteroid prvi uzrok nestanka dinosaura i pterosaura", navela su dvojica znanstvenika.

Oni drže da su ptice i sisavci brojčano nadmašili dinosaure prije približno 20 do 30 milijuna godina, dok su se oni počeli širiti prije približno 80 do 90 milijuna godina.

David Penny rekao je da bi fosili mogli pokazati kada su razne vrste dinosaura, ptica i sisavaca bile prisutne na Zemlji kako bi odredili razdoblje nestanka dinosaurusa i širenja ptica i sisavaca.

Podaci s fosila ne pružaju mogućnost preciznih zaključaka, priznaju znanstvenici, ali skupljeni dokazi su u suprotnosti se teorijom asteroida.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙