FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vajgl: Hrvatska zaboravlja na regionalnu suradnju

LJUBLJANA,11. listopada 2004.(Hina) - Slovenski ministar vanjskihposlova Ivo Vajgl u ponedjeljak je u Luxembourgu na zasjedanjuministara vanjskih poslova EU-a, u skladu s najavama, otvorio pitanjehrvatskih postupaka u rješavanju otvorenih pitanja sa Slovenijom,javila je slovenska agencija STA.
LJUBLJANA,11. listopada 2004.(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl u ponedjeljak je u Luxembourgu na zasjedanju ministara vanjskih poslova EU-a, u skladu s najavama, otvorio pitanje hrvatskih postupaka u rješavanju otvorenih pitanja sa Slovenijom, javila je slovenska agencija STA.

Iznoseći za STA stavove koje je predstavio na sastanku, Vajgl je ocijenio da Hrvatska, svojim postupcima kao što su jednostrano proglašenje ekološko-ribolovnog pojasa i incidenti na moru, u odnosu prema susjedima i široj međunarodnoj zajednici zaboravlja na kriterij učinkovite i transparentne regionalne suradnje. Hrvatska se mora ponašati po standardima europske politike, izbjegavati radikalizam, incidente, nacionalističko homogeniziranje svoje javnosti, izjavio je Vajgl slovenskoj agenciji STA.

STA navodi da je to pitanje Vajgl otvorio u sklopu rasprave o budućem širenju Europske unije, uz konstataciju da je Slovenija do sada uvijek zagovarala širenje EU-a na balkanske države, uključujući i Hrvatsku budući da je to u dugoročnom interesu Slovenije.

"Činjenica je", rekao je Vajgl, "da Hrvatska sa Slovenijom nije uspjela otvorena granična pitanja, budući da je riješeno 95 posto kopnene granice a otvoreno je pitanje granice na moru, riješiti konsenzusom, u duhu traženja sporazuma, strpljivosti i pregovora. Slovenija se cijelo vrijeme trudi da s Hrvatskom riješi ta pitanja dijalogom i na europski način", rekao je Vajgl i podsjetio i ovom prilikom na "sporazum Drnovšek-Račan iz 2001. koji Hrvatska nije ratificirala".

"Hrvatska se je", nastavio je slovenski ministar vanjskih poslova Vajgl u izjavi za STA "odlučila za stvaranje novih činjenica na terenu, činjenica koje vode u incidente, s namjerom da se stvori dojam da je jedini put kojim se granično pitanje može riješiti put arbitraže. No, do arbitraže je dug put i u međuvremenu će Hrvatska biti prisiljena ponašati se po standardima europske politike, izbjegavati radikalizam, incidente, korištenje neprijateljskog načina govora u odnosu prema Sloveniji u hrvatskim medijima, nacionalističkom homogeniziranju hrvatske javnosti. Hrvatska se mora ponašati u skladu sa standardima koji se očekuju od buduće članice EU-a", rekao je pred ministrima EU-a Vajgl, a prenijela STA.

Uz to je, navodi slovenska agencija, izrazio očekivanje da će Europa shvatiti zašto Slovenija to pitanje otvara na današnjem zasjedanju. STA prenosi Vajglovu ocjenu da je za arbitražu između Slovenije i Hrvatske prerano i da arbitraža nije jedini način rješavanja sporova. STA dodaje se da je Vajgl upozorio kako bi arbitraža uzela mnogo vremena. Očito je inače da Hrvatska stvara dojam da je arbitraža jedini način budući da ne želi preuzeti odgovornost pred vlastitom javnošću i potruditi se da uvaži i interes druge strane, navodi STA.

"U hrvatskim je nastupima toliko teatralnosti, koja je namijenjena uvjeravanju ionako već uvjerene hrvatske javnosti da Hrvatska uvijek ima pravo", navodi STA Vajglove riječi i nastavlja da je to "pogrešan dojam koji Hrvatskoj ne pomaže budući da se ne legitimira kao država koja vodi modernu, u kompromis usmjerenu europsku vanjsku politiku - takva politika znači poštovanje drugih država, susjeda, njihovih legitimnih interesa".

Slovenski je ministar, navodi isti izvor, rekao da nova slovenska vlada, kad preuzme poslove, "barem u početku neće bitno mijenjati politiku prema Hrvatskoj".

Vajgl je također rekao da je njegov nastup na ministarskom sastanku naišao na pozitivne reakcije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙