FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za četvrtak, 7. listopada

ZAGREB, 6. listopada 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje začetvrtak, 7. listopada.
ZAGREB, 6. listopada 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za četvrtak, 7. listopada.

ZAGREB - Svečana sjednica Hrvatskoga sabora u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske. Sjednici će nazočiti i predsjednik Republike Stjepan Mesić te premijer Ivo Sanader. (10,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

Dan neovisnosti Republike Hrvatske državni je blagdan kojim se obilježava 8. listopada 1991. kada je Hrvatski sabor, dan nakon isteka tromjesečnoga moratorija na hrvatsku odluku o samostalnosti i suverenosti, jednoglasno donio odluku o raskidu svih državno-pravnih veza s bivšom državom SFRJ.

Uoči te povijesne odluke, 7. listopada 1991., zrakoplovi JNA raketirali su Banske dvore, u kojima su tada bili hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, predsjednik Sabora Žarko Domljan i te predsjednici tadašnjeg saveznog Predsjedništva i Vlade Stjepan Mesić i Ante Marković. U napadu, koji je izveden u 15,03 sati, poginula je jedna osoba koja se zatekla ispred obližnjeg restorana, a četiri su osobe lakše ozlijeđene. Osim navođene rakete koja je eksplodirala u dvorištu Banskih dvora, tadašnje rezidencije Predsjednika Republike, pogođeno je i nekoliko zgrada u okolnim ulicama, oštećeno je više automobila i počinjena velika šteta na spomenicima kulture. Pogođena je bila i rezidencija švicarskoga konzula Wernera Maunera, no nitko nije bio ozlijeđen.

ZAGREB - Ugovor o suradnji u provedbi projekta "Za sigurno i poticajno okruženje u školama" u ime Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnostii potpisat će potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, a u ime UNICEF-ova Ureda za Hrvatsku regionalna izaslanica UNICEF-a Ann-Lis Svensson. Nakon potpisivanja Ugovora predviđene su izjave za medije (13 sati, Vlada, Trg sv. Marka 2).

DUBROVNIK - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić održat će javnu tribinu o projektima Ministarstva za poticanje poduzetništva. Tribina će biti prigoda za izravan razgovor s ministrom o poduzetništvu, a održava se u sklopu nacionalne kampanje koju je pokrenulo Ministarstvo. Tijekom kampanje u listopadu i studenom ministar Branko Vukelić održat će javne tribine u županijskim središtima (12 sati, dvorana Grand hotela Park, Mate Vodopića 2).

HRVATSKA DUBICA - Otkrivanje spomen-obilježja pripadnicima 1. bojne 2. gardijske brigade poginulima u akciji "Una" 18. rujna 1995. Spomenik je podignut na poticaj sesvetske Udruge HVIDR-e kroz godišnji program koji je sufinanciralo Poglavarstvo grada Zagreba kao trajno sjećanje na 13 poginulih hrvatskih branitelja (10 sati).

ZAGREB - Na sjednici Državnoga sudbenog vijeća na dnevnome redu je, među ostalim, imenovanje sudaca Vrhovnoga i Upravnoga suda, županijskih sudova u Osijeku, Zadru i Sisku te suca Općinskoga suda u Samoboru (9 sati, Velika dvorana Vrhovnoga suda, Trg N. Š. Zrinskog 3).

PULA - Predsjednik Raspravnoga vijeća Županijskoga suda u Puli sudac Serđo Ferenčić objaviit će nepravomoćnu presudu osumnjičenicima za gospodarski kriminal - bivšemu ministru turizma Ivanu Heraku i njegovim navodnim pomagačima: bivšemu pomoćniku Antunu Goliku, suvlasniku labinskoga poduzeća "Mini pam" Đaniju Bažonu i direktoru zagrebačkog poduzeća "Zadom prom" Igoru Mlinaru. Nepravomoćna presuda bit će izrečena nakon pet godina raspravljanja. (12 sati, Županijski sud).

BJELOLASICA - Nacionalna konferencija o učinkovitosti sudovanja koja se održava kao završetak projekta "Neovisnost i nepristranost hrvatskoga pravosuđa". Na konferenciji će biti predstavljeni rezultati projekta općinskih sudova u Varaždinu i Puli te iskustva općinskih sudova u Čakovcu i Županji, kao i mogućnosti primjene razvojnoga modela pospješivanja učinkovitost rada ostalih sudova u Hrvatskoj (9 sati). Projekt "Neovisnost i nepristranost hrvatskoga pravosuđa" u Hrvatskoj je od 1999. provodila Kanadska sekcija Međunarodnoga udruženja pravnika (ICJ) u suradnji s lokalnim partnerima u Hrvatskoj - Hrvatskim pravnim centrom (HPC) i Hrvatskim helsinškim odborom za ljudska prava (HHO) uz financijsku potporu Kanadske međunarodne razvojne agencije (CIDA). U nastavku će se na Bjelolasici održati Regionalna konferencija o ljudskim pravima koja su, osim učinkovitosti sudovanja, razmatrana u sklopu spomenutoga projekta. Regionalna konferencija okupit će stručnjake iz Kanade, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

ZAGREB - Konferencija za novinare Odbora profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske. Među ostalim, na konferenciji će biti riječi o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o vatrogastvu te o, kako je najavljeno, ignoriranju Ministarstva financija dopisa i požurnica Sindikata i Ureda za socijalno partnerstvo (11 sati, Krešimirov trg 2, dvorana 226/II.).

ZAGREB - Predstavljanje knjige Anđelka Milardovića "Pod globalnim šeširom - Društva i države u tranziciji i globalizaciji" (18 sati, knjižara "Megastore", Bogovićeva 7).

Dežurni urednici:

prijepodne - Dubravka Dadić

popodne - Srebrenka Parlov

navečer - Jasna Nahtigal-Lazarić

telefon: 01/ 4808 600

telefaks: 01/ 4808 822

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙