FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREDSTAVLJENA RAZVOJNA STUDIJA LUKE VUKOVAR

VUKOVAR, 6. listopada 2004. (Hina) - U vukovarskoj Luci u ovom bi setrenutku moglo godišnje pretovarati do 2,5 milijuna tona, a do 2015. i do 8,2 milijuna tona raznog tereta, rekao je danas u Vukovarupredstavljajući "Razvojnu studiju luke Vukovar" Helmut Hermanns iznjemačke agencije MHC GmbH Koln.
VUKOVAR, 6. listopada 2004. (Hina) - U vukovarskoj Luci u ovom bi se trenutku moglo godišnje pretovarati do 2,5 milijuna tona, a do 2015. i do 8,2 milijuna tona raznog tereta, rekao je danas u Vukovaru predstavljajući "Razvojnu studiju luke Vukovar" Helmut Hermanns iz njemačke agencije MHC GmbH Koln.

U prvih devet mjeseci ove godine Luka Vukovar je obavila pretovar oko 185 tisuća tona raznog tereta, a do konca godine očekuju više od 220 tisuća tona.

Po riječima Hermannsa, preduvjet za ostvarenje tih planova su ulaganja u infrastrukturu i razvoj vukovarske Luke, koja bi do 2007. godine trebala ukupno iznositi 88 milijuna eura.

Prema pesimističkom scenariju u razdoblju od 2012. do 2015. godine Luka bi mogla ostvariti pretovar do 4 milijuna tona godišnje. Postoji, međutim, i optimistični scenarij prema kojemu bi se u istom razdoblju u Luci Vukovar godišnje pretovarilo do 8,2 milijuna tona raznih tereta, rekao je Helmut Hermanns. Dodao je kako "optimistički scenarij predviđa priključenje Europskoj uniji i Hrvatske i BiH".

Također je kazao kako se potrebna ovogodišnja ulaganja u razvoj vukovarske Luke, u okviru provedbe "Razvojne studije luke Vukovar", procjenjuju na oko 70.000 eura, a u 2005. na 14,3 milijuna eura. U 2006. trebat će u razvoj luke uložit 64,4 milijuna eura, a u 2007. godini 9,2 milijuna eura, naveo je Hermanns.

Pri tom je napomenuo kako je predviđeno da se, osim iz hrvatskog državnog proračuna, razvoj i proširenje Luke Vukovar financira i iz drugih dostupnih izvora i međunarodnih fondova.

Na predstavljanju "Razvojne studije luke Vukovar" u Gradskoj vijećnici u Vukovaru bili su predstavnici gradskih i županijskih vlasti, vukovarskog gospodarstva, Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka koje je pokrenulo i financiralo izradu razvojne studije, te Inženjerskog biroa koji je s njemačkom agencijom MHC GmbH Koln izradio "Razvojnu studiju luke Vukovar".

Prema riječima državnog tajnika za more Branka Bačića, ako se usvoji predložena dinamika ulaganja u razvoj vukovarske Luke, u državnom proračunu u idućoj godini trebalo bi za tu namjenu osigurati 50 milijuna kuna.

Na pitanje novinara što je sa realizacijom kanala Dunav-Sava, na kojemu je predviđena izgradnja nove vukovarske Luke, Bačić je odgovorio kako "sumnja da tako velik infrastrukturni projekt kao što je izgradnja kanala Dunav-Sava može biti riješen u jednom petogodišnjem ili osmogodišnjem projektu i planovima Republike Hrvatske".

Vukovar u ovom trenutku traži gospodarski razvitak i ne bi uz sudbinu kanala Dunav-Sava trebali vezati proširenje vukovarske Luke, zaključio je Bačić.

(Hina) xdraž yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙