FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 6. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja izHrvatske do 4,30 sati
ZAGREB, 6. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja iz Hrvatske do 4,30 sati

ZAGREB - Hrvatski sabor danas će 10. sjednicu nastaviti raspravom o SDP-ovu prijedlogu da se hitnim izmjenama Zakona o odvjetništvu proširi krug osoba kojima je Odvjetnička komora obvezna osigurati besplatnu pravnu pomoć. Zastupnici SDP-a drže da je najnovije poskupljenje odvjetničkih tarifa postalo nepodnošljivo za socijalno ugrožene te predlažu besplatne odvjetničke usluge za stranke u postupcima kad se odlučuje o uzdržavanju djece, utvrđivanju očinstva i majčinstva i izboru s kim će dijete živjeti. SDP također predlaže da se odvjetnička tarifa, koju utvrđuje i donosi Odvjetnička komora, primjenjuje od dana kad o njoj suglasnost izda Vlada, a ako suglasnost na novu tarifu bude uskraćena, da se primjenjuje sadašnja ili privremena tarifa koju donosi Vlada uredbom. Vlada je u obrazloženju navela da ne podupire SDP-ov prijedlog jer svojim prijedlogom izmjena Zakona o odvjetništvu, koji je u izradbi, pitanja odvjetničkih tarifa želi riješiti na odgovarajući način.

ZAGREB - Hrvatska Vlada utvrdit će na današnjoj sjednici program pripremnih aktivnosti za iduću turističku godinu te program "Hrvatski proizvod za hrvatski turizam". Analizirat će i učinke ovogodišnje turističke sezone. U okviru zakonodavnih aktivnosti Vlada će u Hrvatski sabor poslati konačan prijedlog zakona o pravima pacijenata te prijedlog izmjena Zakona o zakupu poslovnog prostora. Članovima Vlade na sjednici će biti predstavljene i neke strategije, među njima i strategija o stručnom usavršavanju državnih službenika. Vlada će uredbom propisati standarde i uvjete koje, u okviru priprema za ulazak Hrvatske u EU, moraju ispunjavati granični prijelazi.

ZAGREB - Po sinoćnjim ukupnim podatcima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj je u utorak štrajkalo 67 posto zaposlenih, nije radilo gotovo 47 posto osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova, djelomice je radilo gotovo 41 i potpuno 12,4 posto. Podatci Ministarstva o štrajku na hrvatskim sveučilištima nisu cjeloviti jer izvješća nisu dostavila sveučilišta u Zadru i Dubrovniku, a i akademska godina 2004./2005. još nije počela na svim fakultetima. Kad je pak riječ o ostalim hrvatskim sveučilištima, poznati su podatci o štrajku samo na nekima od njihovih sastavnica, a neki od fakulteta u sastavu tih sveučilišta na kojima je već počela nova akademska godina nisu ni štrajkali. Jednodnevni štrajk upozorenja organizirala su tri većinska sindikata znanosti i obrazovanja, uz potporu manjinskih sindikata kako bi upozorili na, kako kažu, nebrigu prema školstvu i znanosti te na zaostajanje plaća zaposlenih u tim sustavima u odnosu na ostale javne službe za 12 posto. Sindikati tako zahtijevaju višu osnovicu plaće za 12 posto i izdvajanja za školstvo na 6,5 posto BDP-a.

ZAGREB - Voditelj Izbornog stožera predsjedničkog kandidata Borisa Mikića priopćio je sinoć kako je "s približavanjem dana predsjedničkih izbora, postaje sve očitije da je počela medijsko-informativna blokada predsjedničkoga kandidata Borisa Mikšića", i da zato Mikšić "nema drugoga izlaza nego se povući iz predstojeće predsjedničke utrke". U priopćenju voditelj Izbornog stožera Žarko Delač navodi kako je očigledan primjer nejednakoga medijskog tretmana predsjedničkih kandidata bio nedavni skup u Kristalnoj dvorani hotela Opera, na kojemu je bilo više od 500 Mikšićevih simpatizera. "Iako je Mikšićev Ured najavio taj događaj, on je bio medijski vrlo loše popraćen", navodi se u priopćenju. Istodobno, ističe se, "drugi predsjednički kandidati financirani iz državnoga proračuna stalno su prisutni u medijima". U priopćenju se zaključuje da Hrvatska "još nije spremna na promjene i kandidaturu nezavisnoga kandidata za predsjednika države, kojemu je jedini interes boljitak svih hrvatskih građana i Hrvata u inozemstvu".

KARLOVAC - Za novu predsjednicu karlovačke županijske organizacije HSLS-a na sinoćnjoj Izbornoj skupštini HSLS-a izabrana je Marija Fićurin. Izbornoj skupštini HSLS-a Karlovačke županije nazočili su predstavnici 18 HSLS-ovih ogranaka Karlovačke županije, predsjednik Velikog vijeća HSLS-a Josip Budimir, kao osobni izaslanik predsjednika stranke Ivana Čehoka, te predstavnici DC-a, HSS-a, SDP-a, HNS-a i Hrvatske čiste stranke prava. Predsjednik Velikog vijeća HSLS-a pozvao je bivše članstvo HSLS-a, ako su ostali na liberalnoj političkoj opciji, da se vrate u HSLS,. Dodao je kako se "HSLS, uz novo vodstvo, vraća liberalnim temama i iniciranju novih političkih projekata". "Na nama je da se prestanemo baviti ideologizacijom HSLS-a te da kroz nove političke inicijative i projekte ponudimo bolja rješenja od političke konkurencije", dodao je Josip Budimir.

ZAGREB - Prosvjedom ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva koji je Hrvatski seljački savez (HSS) najavio za srijedu, ta udruga samo želi ispolitizirati situaciju, jer poticaji se seljacima ne mogu isplatiti dok ne budu ispunjeni svi zakonski uvjeti za to, rekao je jučer ministar Petar Čobanković. Objasnio je kako je isplata poticaja za pšenicu trebala početi u rujnu, no samo je sedam županija do sada u potpunosti obradilo sve podatke iz zahtjeva za isplatu poticaja, što je uvjet za početak isplate poticaja. I dok su ostale županije pri kraju s tim poslom, u Međimurskoj unos i obrada ni ni počela. Ministar Čobanković je naglasio kako čudi što Hrvatski seljački savez sada stavlja primjedbe na zakonske odredbe koje su donešene "za vrijeme vlasti njihove političke opcije, jer se zna da je HSS interesna skupina Hrvatske seljačke stranke". Ministar je ocijenio da danas nema otvorenih pitanja u poljoprivredi, ne postoji proizvedena roba bez tržišta, nema viška stoke, cijena stoke je atraktivna za proizvođače, a nedavno je izrađen i optimalan model otkupa mandarina.

VUKOVAR - Hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije osuđuju najavu Udruženja radnika "Borova" da će 11. listopada blokirati prometnice u gradu Vukovaru, priopćila je jučer Zajednica udruga HVIDRA-e Vukovarsko-srijemske županije. "Najava blokada prometnica u svima nama izaziva crna sjećanja na 1990. i podizanje balvan-barikada u mjestima s pretežito srpskim stanovništvom, kao i teška stradanja nesrpskog, u većini hrvatskog puka iz 1991.", stoji u priopćenju. Postavlja se i pitanje "zašto 'pobunjeni' u doba tzv. 'srpske krajine' nisu blokirali Vukovar kad je odvožena imovina 'Borova' preko Dunava u Srbiju, uoči mirne reintegracije". "Poručujemo svima da nitko pa ni Udruženje radnika 'Borova', neće blokirati naš grad Vukovar, a ne isključujemo ni uporabu sile bude li potrebno da to spriječimo", navodi se u priopćenju Zajednice udruga HVIDRA-e Vukovarsko-srijemske županije. Udruženje radnika "Borova" zastupa interese oko 3700 bivših radnika te tvrtke koji su ostali raditi u vukovarskom pogonu u vrijeme srpske okupacije Vukovara. Kako se do prosinca 1991. nisu javili Upravi "Borova" u progonstvu, dobili su otkaze. Udruženje radnika "Borova" zahtijeva od Uprave da bivšim radnicima prizna radni staž i prava na otpremninu.

ZAGREB - Hrvatski zavod za javno zdravstvo obavlja posljednje pripreme kako bi cijepljenje protiv gripe započelo u drugoj polovici listopada, izjavila je jučer Hini voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti Ira Gjenero Margan. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ove će godine kupiti 550 tisuća doza cjepiva, više nego lani. Cjepivo će idućih tjedana biti distribuirano prvenstveno u ambulante opće prakse kako bi bilo dostupno starijih osobama i kroničnim bolesnicima. Gjenero Margan kaže da se i ove godine očekuje uobičajena epidemija gripe s između 60 i 100 tisuća oboljelih. Cjepivo sadrži podtipove virusa Fujijan, koji je kod nas bio prošle godine, te Novu Kaledoniji i Šangaj koji cirkuliraju u južnoj hemisferi. Kao i svake godine, pojava gripe očekuje se u siječnju.

VUKOVAR - U vukovarskoj gradskoj vijećnici održat će se predstavljanje razvojne studije Luke Vukovar. Izradu te studije pokrenulo je Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka kako bi se procijenile razvojne mogućnosti Luke Vukovar u skladu sa zahtjevima transportnog tržišta. Također, bit će riječi i o mogućnosti uključivanja Luke Vukovar u sustav europskog transporta.

ZAGREB - Stranci su u Hrvatsku u prvoj polovici ove godine uložili 547,8 milijuna dolara, a od 1993. do kraja prvog polugodišta ove godine strana ulaganja u Hrvatsku iznose ukupno 10,1 milijardu dolara, podatci su Hrvatske narodne banke (HNB). U prvoj se polovici ove godine bilježi pad izravnih inozemnih ulaganja u Hrvatsku, jer su stranci u prvom polugodištu prošle godine u hrvatsku uložili oko 990,6 milijuna dolara. Posljedica je to, kako je nedavno protumačio direktor Direkcije za statistiku HNB-a Igor Jemrić, specifičnosti prošle godine u kojoj je značajan udio u ukupnim stranim ulaganjima imala reinvestirana dobit. Najviše izravnih inozemnih ulaganja u prvoj polovici ove godine dolazi iz Austrije (28,9 posto) i Njemačke (22,5 posto), dok iz Italije i Luksemburga dolazi 10,8, odnosno 10,1 posto ulaganja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙