FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 6. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 15,30sati.
ZAGREB, 6. listopada 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Predstavnici Hrvatskog seljačkog saveza (HSS), njih stotinjak, prosvjedovali su danas pred Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva zbog nezadovoljstva Vladinim odlukama u poljoprivredi. Predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Darko Grivičić izjavio je kako su došli u Ministarstvo nadajući se da će ministar poljoprivrede Petar Čobanković primiti predstavnike 200 tisuća seljačkih gospodarstava. Iako prosvjednike danas nije primio nitko iz resornog ministarstva, Grivičić je nakon razgovora mobitelom s Čobankovićem izjavio kako mu je ministar rekao da ih nije u mogućnosti primiti zbog sjednice Vlade, no pozvao ih je na sastanak koji će se u srijedu održati sa svim poljoprivrednim udrugama. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković ocijenio je prosvjed Hrvatskog seljačkog saveza neopravdanim. Ocjenu je obrazložio time da Ministarstvo nije moglo isplatiti državne poticaje u županijama gdje uredi državne uprave nisu kompletirali potrebnu dokumentaciju.

ZAGREB - Čelnici triju sindikata školstva i znanosti, koji su jučer održali jednodnevni štrajk upozorenja, na današnjoj konferenciji za novinare dali su hrvatskoj Vladi rok da se do 15. listopada očituje o pregovorima o plaći ili će u suprotnome odlučiti o novim sindikalnim akcijama. Sindikalci provedeni štrajk drže uspješnim. Napominju, međutim, kako im se nitko iz resornoga ministarstva i Vlade nije javio. Po iznesenim podatcima, u srednjim školama štrajkalo je 75 posto zaposlenika, u osnovnom školstvu 74 posto, dok je u sustavu visokoga školstva štrajkalo 75 posto zaposlenih.

ZAGREB - Vlada je na svojoj današnjoj sjednici ocijenila da je ovogodišnja turistička sezona najbolja do sada, a dobri rezultati očekuju se i iduće godine u kojoj se predviđa porast turističkog prometa za oko dva posto te financijskih rezultata za oko pet posto. Vlada je izviještena o rezultatima ovogodišnje turističke sezone, pripremama za iduću sezonu, a najavljen je i projekt "Hrvatski proizvod za hrvatski turizam". U idućoj godini predviđa se rast turističkog prometa za dva posto te financijskih rezultata za oko pet posto. Program pripremnih aktivnosti predviđa poticanje selektivnih oblika turizma, daljnju privatizaciju turističkih tvrtki, obnovu starih i izgradnju novih hotela, te borbu protiv sive ekonomije u turizmu.

ZAGREB - Za izgradnju i održavanje graničnih prijelaza i carinskih objekata u idućih pet do sedam godina trebat će od 350 do 500 milijuna kuna, najavio je danas ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić. Koliko ćemo sredstava za to uspjeti dobiti od europskih fondova ovisit će o sposobnosti hrvatskog pregovaračkog tima, rekao je Mlinarić na sjednici Vlade koja je Uredbom propisala standarde koje, u približavanju EU, moraju ispunjavati granični prijelazi za sigurno obavljanje granične kontrole. Donošenjem te Uredbe stvaraju se pretpostavke za ispunjenje schengenskih standarda na graničnim prijelazima, a nadležnim tijelima i institucijama Vlada je dala rok do 31. prosinca 2007. za usklađenje tih standarda.

ZAGREB - Saborska sjednica nastavljena je oko podneva, nakon burne rasprave o tomu je li, odbijanjem HSS-ova zahtjeva za stankom, potpredsjednik Luka Bebić sinoć povrijedio Poslovnik, u kojoj je oporba vladajuće prozivala za "teroriziranje saborske manjine", a vladajući oporbu za opstrukciju rada Sabora. O tome je li sinoć bilo kršenja Poslovnika raspravljat će danas i Predsjedništvo Sabora prošireno predsjednicima parlamentarnih klubova, iako je predsjednik Vladimir Šeks isprva odbijao sazvati sjednicu Predsjedništva. Proširenu sjednicu Predsjedništva zatražili su danas oporbeni klubovi, tvrdeći da parlamentarna većina preširoko tumači saborski Poslovnik i tako provodi teror nad manjinom.

ZAGREB - Klub HDZ-a odlučno odbacuje oporbene optužbe da saborska većina terorizira manjinu, već smatra da je riječ o pokušaju dijela oporbe da opstruira rad Sabora, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik HDZ-ova Kluba Luka Bebić. Bebić je istaknuo da oporbene optužbe najbolje demantira pretprošli tjedan saborskog zasjedanja koji je cijeli posvećen oporbenim prijedlozima. HDZ-ov potpredsjednik Sabora rekao je da Sabor mora intenzivirati svoj rad, posebno zbog velikog broja točaka, među kojima i onih koje se odnose na usklađivanje hrvatskog sa zakonodavstvom EU, a istovremeno se, upozorava, Sabor "zasipa prijedlozima koji i nemaju neko utemeljenje".

ZAGREB - Da saborska većina terorizira manjinu sustavnim bojkotom oporbenih prijedloga i kršenjem saborskog Poslovnika, IDS-ovac Damir Kajin ponovio je danas i na konferenciji za novinare. Vladajuću koaliciju (HDZ, HSU, HSLS, DC, manjine) prozvao je da namjerno preskaču točke dnevnog reda i odbijaju regularnu raspravu o oporbenim prijedlozima, što je, kaže, sinoć bio slučaj s IDS-ovim prijedlogom odluke o povratu duga umirovljenika. Ocijenio je da vladajuća većina to čini kako bi sakrila istinu od 700 tisuća umirovljenika da od ove Vlade neće dobiti ništa.

ZAGREB - Oporbeni klubovi danas su podržali, a vladajući odbacili SDP-ov prijedlog izmjena Zakona o odvjetništvu, kojim bi se socijalno ugroženim građanima osiguralo besplatno zastupanje u predmetima koji se tiču njihova socijalnog statusa. Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Snježana Bagić naglasila je kako Vlada ne osporava nužnost izmjena Zakona o odvjetništvu, ali da je "žalosno što se stječe dojma da taj zakon ne bi trebalo mijenjati da nije povećana odvjetnička tarifa". Istaknula je da Vlada priprema vlastiti prijedlog izmjena Zakona o odvjetništvu, koji bi trebao riješiti pitanja koja spominje SDP, ali i otkloniti i neke druge nedostatke.

ZAGREB - "Hrvatske šume" ocijenile su danas da je ova godina najpovoljnija što se tiče broja šumskih požara i opožarenih šumskih površina. Pomoćnik direktora Hrvatskih šuma Božidar Longin kazao je da u zadnjih 30 godina nikad nisu bili zabilježeni bolji rezultati. Dodao je da su u razdoblju od 1. siječnja do 20. rujna ove godine zabilježena su 193 požara koja su opožarila 3217 hektara šuma, šumskog i ostalog zemljišta. Longin je rekao da je u 98 posto slučajeva uzrok požara ljudski faktor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙