FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Otoče volim te" na Kornatima i Murteru

MURTER, 3. listopada 2004. (Hina) - "Rasprodaja djedovine na hrvatskimotocima" - tema je trećeg foruma akcije "Otoče volim te", koji jejučer počeo na kornatskom otoku Žut, a nastavljen danas u Murteru.
MURTER, 3. listopada 2004. (Hina) - "Rasprodaja djedovine na hrvatskim otocima" - tema je trećeg foruma akcije "Otoče volim te", koji je jučer počeo na kornatskom otoku Žut, a nastavljen danas u Murteru.

Država ne može upravljati prodajom zemljišta na otocima, jer su oni najvećim dijelom u privatnom vlasništvu, rečeno je na forumu. No treba izraditi nacionalnu strategiju razvoja otoka ,a na državi je i da načini zakonski okvir u kojem vlasnicima otočnog zemljišta prodaja neće biti prioritet, suglasila se većina sudionika tog skupa.

Nezavisni ekonomski analitičar Guste Santini rekao je, kako je "već prije nekoliko godina bilo jasno da će, zbog prezaduženosti države, doći do rasprodaje jadranskih otoka", te kako jedino "dišpet" otočana može spriječiti da se to dogodi.

"Na otocima ipak nije sve tako crno", kazao je , sudjelujući u raspravi, Josip Borić, pomoćnik ministra mora, turizma, prometa i razvitak i dodao, kako je zasad riječ samo o pojedinačnim negativnim slučajevima.

Sudionici foruma naglasili su, da će se pokret "Otoče volim te" zalagati za primjenu Odluke o proglašenju zaštićenog ekološko - ribolovnog pojasa i na zemlje Europske unije, te za davanje u najam, a ne prodaju državne imovine na otocima.

U vezi s najavljenim osnivanjem centra za razvoj otoka na Visu, pokret "Otoče volim te" okupit će stručnjake koji će dati svoje viđenje postojećeg stanja i prijedloge za obnovu i pomoć hrvatskim otocima. Do 6. prosinca, blagdana sv. Nikole, trebala bi biti uređena i posebna web stranica s mišljenjima i prijedlozima za rješavanje otočkih problema.

Inače, sudionici foruma sudjelovat će i u regati Latinsko idro, koja u organizaciji Općine Murter i tamošnje turističke zajednice, počinje danas u 15 sati. Cilj te tradicionalne manifestacije je spasiti od zaborave stare zanate, "kalafate" (brodograditelje u drvu), stare otočke riječi i brodove s latinskim jedrom, koji su nekad na ovim otocima značili život.

U povodu održavanja akcije "Otoče volim te", ogranak Matice hrvatske u Murteru predstavit će poslijepodne prvi "Murterski godišnjak".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙