FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MALI ODZIV BIRAČA - OPOMENA SVIM STRANKAMA U BIH

SARAJEVO, 3. listopada 2004. (Hina) - Odziv birača na subotnjimopćinskim izborima u BiH bio je nešto veći od 45 posto, što je najnižarazina još od prvih postdaytonskih izbora iz 1996., podaci su izbornogpovjerenstva.
SARAJEVO, 3. listopada 2004. (Hina) - Odziv birača na subotnjim općinskim izborima u BiH bio je nešto veći od 45 posto, što je najniža razina još od prvih postdaytonskih izbora iz 1996., podaci su izbornog povjerenstva.

Zbog malog odziva birača, izbori, prvi koji su organizirani bez pomoći međunarodne zajednice, mogu se smatrati opomenom svim utjecajnijim strankama da je većina građana BiH nezadovoljna rješenjima koja im nude, ocjenjuju promatrači.

Izborno povjerenstvo predstavilo je preliminarne i nepotpune rezultate za samo dvadesetak od 140 općina i gradova i to s vrlo malog broja biračkih mjesta.

Izjave koje daju predstavnici značajnijih političkih stranaka zbunjujuće su jer svi tvrde kako su zapravo pobijedili, i Stranka demokratske akcije i Hrvatska demokratska zajednica i Stranka za BiH. Prema informacijama dostupnim u nedjelju u ranim jutarnjim satima, i ključne stranke parlamentarne oporbe postigle su stanovite uspjehe. Tako su Socijaldemokratska partija (SDP) Zlatka Lagumdžije i Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika čini se dobile iznenađujuće veliku potporu u nekim dijelovima BiH koji su bili godinama rezervirani za Stranku demokratske akcije (SDA) i Srpsku demokratsku stranku (SDS).

Izborno povjerenstvo BiH najavilo je kako će nove rezultate glasovanja objaviti u nedjelju oko 22 sata.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić je na konferenciji za novinstvo izjavio kako je njegova stranka ponovila rezultate izbora iz 2002. kada se vratila na vlast.

Predsjednik Stranke za BiH Safet Halilović ustvrdio je da se njegova partija "definitivno potvrdila kao druga politička opcija", bez koje se vlast neće moći formirati nigdje gdje su Bošnjaci u većini.

Predsjednik HDZ-a Bariša Čolak u Mostaru je izjavio da je zadovoljan rezultatom, jer je ta stranka "uvjerljivo u vodstvu" u svim dijelovima zemlje s hrvatskom većinom.

Predsjednik SDP-a Lagumdžija izjavio je na konferenciji za novinstvo održanoj u noći između subote i nedjelje da je njegova stranka ostala na vlasti u najvažnijim sarajevskim općinama Centru i Novom Sarajevu, ponovo pobijedila u Tuzli, ali i u Bihaću gdje je do sada neprekidno na vlasti bila SDA. SDP bi također mogao imati i relativnu većinu u parlamentu distrikta Brčko.

Glavni tajnik SNSD-a Igor Radojičić izjavio je kako je ta stranka defintivno porazila SDS u Banja Luci. Prema podacima Izbornog povjerenstva, prebrojavanje glasova pokazalo je da SNSD sa značajnom prednošću vodi i u Trebinju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙