FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA DOGAĐAJA - SVIJET - ZA NEDJELJU 3. LISTOPADA

ZAGREB, 2. listopada 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zanedjelju 3. listopada.
ZAGREB, 2. listopada 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za nedjelju 3. listopada.

WASHINGTON - Hrvatsko izaslanstvo u kojem su ministar financija Ivan Šuker i guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski sudjeluje na godišnjoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Izaslanstvo će imati i bilateralne susrete u MMF-u i Svjetskoj banci.

LJUBLJANA - U Sloveniji se u nedjelju održavaju parlamentarni izbori za 90 zastupnika u Državnom zboru (parlamentu) o čijim će rezultatima ovisiti hoće li predsjednik Janez Drnovšek mandat za sastav nove koalicijske vlade dati sadašnjem premijeru i vođi Liberalnih demokrata Slovenije (LDS) Antonu Ropu ili nekom od vođa ostalih političkih stranaka, među kojima se zasad ističe ime Janeza Janše, predsjednika Slovenske demokratske stranke (SDS), koju ispitivanja javnog mnijenja svrstavaju uz bok LDS-u za osvajanje najvećeg broja mandata. U Sloveniji je 1,634.000 registriranih birača.

BEOGRAD - Lokalni izbori u Srbiji i pokrajinski u Vojvodini. Biračka mjesta otvaraju se u sedam ujutro, zatvaraju u 20 sati, a prvi neslužbeni i privremeni rezultati očekuju se u nedjelju oko 22 sata. Na izborima građani neposrednim glasovanjem biraju gradonačelnike Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca, kao i predsjednike 145 općina u Srbiji, dok u Vojvodini biraju još 60 zastupnika pokrajinskog parlamenta. U većini gradova i mjesta u Srbiji u drugom krugu će se nadmetati kandidati Demokratske stranke Borisa Tadića i Srpske radikalne stranke haškog optuženika Vojislava Šešelja.

ERFURT - Svečanost obilježavanja 14. obljetnice ujedinjenja Njemačke u nazočnosti kancelara Gerharda Schroedera i predsjednika Horsta Koehlera. Očekuje se tristo tisuća ljudi.

BERLIN - Njemački kancelar Gerhard Schroeder sastat će se s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom.

BERLIN - U posjet Berlinu dolazi afganistanski predsjednik Hamid Karzai koji će se sastati s njemačkim vanjskopolitičkim ministrom Joschkom Fischerom.

VATIKAN - Papa Ivan Pavao Drugi beatificirat će austrijskoga cara Karla I. Odluka o beatifikaciji izazvala je burnu političku raspravu u Austriji, a protivnici spominju kako je posljednji austrougarski car Karlo I. odobrio uporabu bojnih otrova u Prvome svjetskom ratu.

KAIRO - Izvanredni sastanak stalnih zastupnika Arapske lige zbog sve češćih izraelskih vojnih operacija u pojasu Gaze.

NAPOMENA: Tijekom jutra emitirat ćemo tekst Hininog dopisnika iz Pariza Frane Cetinića o prijedlogu francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca o promjeni francuskog ustava kojom bi se o svakom daljnjem širenju EU morao izjasniti francuski narod putem referenduma (70-tak redaka).

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Zvonimir Matić

Prije podne: Duška Gerić Koren

Poslije podne: Maša Taušan

Navečer: Srđan Baković

Tel: 00 385 1 4808 645

Fax: 00 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙