FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

prigovor vladi na 'prebukvalnim' prijevodima međunarodnih akata

ZAGREB,28. rujna(Hina) - Odbor Hrvatskog sabora za zakonodavstvo danasje uputio načelni prigovor Vladi zbog, kako je zaključeno,'prebukvalnih' prijevoda međunarodnih sporazuma koji iz Vlade, odnosnoresornih ministarstava, dolaze na saborske klupe.
ZAGREB,28. rujna(Hina) - Odbor Hrvatskog sabora za zakonodavstvo danas je uputio načelni prigovor Vladi zbog, kako je zaključeno, 'prebukvalnih' prijevoda međunarodnih sporazuma koji iz Vlade, odnosno resornih ministarstava, dolaze na saborske klupe.

Raspravljajući o predloženoj ratifikaciji Protokola o eksplozivnim ostacima iz rata, uz Konvenciju o zabrani konvencionalnog oružja s pretjeranim traumatskim učinkom, članovi Odbora iznijeli su niz prigovora na hrvatski prijepis tih sporazuma.

Predsjednik Odbora, HDZ-ovac Florijan Boras nužnom smatra čvrstu prilagodbu teksta međunarodnih sporazuma duhu hrvatskog jezika, kako se, kaže, u hrvatski pravni sustav ne bi uvodili "novi nerazumljivi rečenični sklopovi".

Da hrvatski jezik ne smije postati taoc engleskog jezika drži i Josip Leko (SDP), koji upozorava da bi nadležni za provođenje sporazuma, zbog lošeg i nerazumljivog prijepisa, mogli doći u poteškoće. "Onaj tko će provoditi Protokol u Hrvatskoj morat će tražiti izvorni engleski tekst, pa koja je onda svrha ovoga prijevoda", upitao je.

Unatoč navedenim primjedbama, članovi Odbora podržali su Protokol i Konvenciju, po kojima država potpisnica preuzima međunarodnu obvezu uklanjanja i uništavanja eksplozivnih ostataka rata, obvezu razmjene podataka s ostalim ugovornim stranama o područjima zagađenim minama, kao i njihovo obilježavanje.

HSP-ovac Pero Kovačević ustvrdio je da bi preuzimanje međunarodne obveze konačno trebalo značiti i vidljivo obilježavanje miniranih područja, upozorivši da je u ovoj godini od mina poginulo šest civila.

Odbor je podržao i izmjene Ovršnog zakona, kojima se predlaže iz zakona brisati odredbe o sudjelovanju javnih bilježnika u ovršnim postupcima.

Po riječima Borisa Koketija iz Ministarstva pravosuđa, Vlada priprema nove izmjene tog zakona po kojima bi javni bilježnici bili angažirani u ovršnim postupcima, ali ne na način kako je to sada određeno, koji, ustvrdio je, dovodi do usporavanja postupaka.

Odbor za izbor i imenovanja na kraćoj je sjednici raspravio nekoliko točaka iz svoje nadležnosti i uz ostalo utvrdio da Zdenku Haramiji (HSS) koji je u saborskim klupama mijenjao Željka Ledinskog krajem mjeseca prestaje pravo na zastupničku plaću i paušal.

Odbor za pomorstvo, promet i veze odgodio je današnju sjednicu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙