FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: HRVATSKA S HAAGOM JOŠ UVIJEK SAMO "POD PRITISKOM"

ZAGREB, 27. rujna 2004. (Hina) - "Igrom slučaja točka 'Razno' postalaje glavnom na nedavnom redovnom sastanku specijalista iz EU i državačlanica za pitanja zapadnog Balkana, ili COWEB-u i to radi Slovenije inapuhane priče o navodnom nasilju hrvatske policije nad skupinomslovenskih političara – sudionika predizborne kampanje", izvješćuje zaGlas Amerike Lada Stipić-Niseteo, no ističe kako se i "pitanjesuradnje Zagreba s ICTY-jem ponovno, iako još uvijek diskretno, otvarau Bruxellesu".
ZAGREB, 27. rujna 2004. (Hina) - "Igrom slučaja točka 'Razno' postala je glavnom na nedavnom redovnom sastanku specijalista iz EU i država članica za pitanja zapadnog Balkana, ili COWEB-u i to radi Slovenije i napuhane priče o navodnom nasilju hrvatske policije nad skupinom slovenskih političara – sudionika predizborne kampanje", izvješćuje za Glas Amerike Lada Stipić-Niseteo, no ističe kako se i "pitanje suradnje Zagreba s ICTY-jem ponovno, iako još uvijek diskretno, otvara u Bruxellesu".

Na skupu je najviše pozornosti privukao istup političkog savjetnika glavne tužiteljice haškog suda Carle del Ponte Jean–Daniel Rucha, primjećuje Stipić-Niseteo, koji je, prema dipomatskim izvorima iz Ministarskog vijeća Unije, imao veze i s akcijama hrvatske policije koja je istodobno u Hrvatskoj pretraživala stanove i ispitivala članove Gotovinine.

Ruch se na skupu potužio na premalu suradnju svih zemalja u regiji i unatoč tome što Hrvatska nije na vrhu liste grešnika, tužiteljstvu smeta što Zagreb još uvijek surađuje "pod pritiskom", uključujući tu i prosljeđivanje zadnjeg seta dokumenata, prenosi VOA.

Opis koji je dao tužiteljičin politički savjetnik suprotan je slici koju hrvatske vlasti žele predočiti javnosti da suradnja Zagreba i Haaga teče glatko i bez teškoća, objavljuje VOA i dodaje da je policijska akcija u Hrvatskoj izravno povezana s jačanjem pritisaka na Zagreb kojem EU zasigurno neće tek tako zaboraviti generala–bjegunca.

"Uz osvježena upozorenja da pitanje suradnje Zagreba s Haagom za Uniju i njezine članice nije zatvoreno, Hrvatska se sučeljava s novim stresnim razdobljem, no ukoliko ovaj put bude nedostajala presudna tužiteljičina pozitivna ocjena kakva je otvorila put iznenađujuće povoljnom avisu Povjerenstva, svi se integracijski planovi mogu ponovno nasukati na pitanju pune, bezuvjetne suradnje s kaznenim sudom", ocjenjuje se u prilogu.

Stipić-Niseteo između ostaloga navodi i kako priprema dokumenta o načinu potpore hrvatskom reformiranju, ili pretpristupne strategije, koji bi Povjerenstvo trebao objaviti 6. listopada ide prema planu, no izrada drugog dokumenta, mandata za pregovore, još nije ni počela, a kako nije samo riječ o običnom prepisivanja mandata iz ranijeg kruga pregovora već treba i usvojiti pregovaračku platformu što zahtijeva višemjesečnu proceduru, moglo bi se čak dogoditi i kasnije otvaranje pregovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙