FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NOVI POGONI VOZILA TREBALI BI UBRZATI RAST SLOVAČKOG BDP-A

BRATISLAVA, 27. rujna 2004. (Hina) - Pokretanje proizvodnje u dvijetvornice vozila u Slovačkoj ubrzat će rast slovačkog bruto domaćegproizvoda (BDP) s trenutnih pet na šest posto godišnje, izjavila jezamjenica guvernera Slovačke nacionalne banke (SNB), Elena Kohutikova,prenosi agencija Interfax.
BRATISLAVA, 27. rujna 2004. (Hina) - Pokretanje proizvodnje u dvije tvornice vozila u Slovačkoj ubrzat će rast slovačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) s trenutnih pet na šest posto godišnje, izjavila je zamjenica guvernera Slovačke nacionalne banke (SNB), Elena Kohutikova, prenosi agencija Interfax.

U toj zemlji trenutno svoje proizvodne pogone grade francuski PSA-Peugeot Citroen i Hyundai/KIA, a proizvodnja s punim kapacitetima trebala bi započeti do 2007. ili 2008.

"Nakon pokretanja tih proizvodnji, očekujemo da će gospodarstvu potencijal rasta premašiti šest posto", kazala je Kohutikova. "Imat ćemo viškove u bilanci plaćanja, koji će naravno stvoriti određeni prostor za dobar razvoj ostalih monetarnih indikatora, od inflacije do valutnog tečaja".

U drugom ovogodišnjem tromjesečju slovačko gospodarstvo ostvarilo je stopu rasta od 5,4 posto. Po podacima slovačkog statističkog ureda, lani je BDP uvećan 4,2 posto, a ove godine se očekuje stopa rasta od 5,5 posto. U SNB su nešto umjereniji, te procjenjuju ovogodišnju stopu rasta BDP-a u visini 4,4 posto.

Spomenuti francuski proizvođač vozila tijekom 2006. trebao bi proizvesti 50.000 vozila u svojem novom pogonu blizu grada Trnave, a godišnja proizvodnja trebala bi postupno rasti do 300.000. Koreanska KIA trebala bi također toliko vozila izbacivati iz svojeg pogona blizu Ziline, za koji se očekuje da bude dovršen u 2006.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙