FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U jami kod Ljubova pronađeno 14 posmrtnih ostataka žrtava civila

ZAGREB, 26. rujna 2004. (Hina) - U novootkrivenoj masovnoj grobnici u60 metara dubokoj jami, tzv. golubnjači, na području Ljubova, u Lici,tijekom ekshumacije pronađeno je najmanje 14 posmrtnih ostataka žrtavacivila.
ZAGREB, 26. rujna 2004. (Hina) - U novootkrivenoj masovnoj grobnici u 60 metara dubokoj jami, tzv. golubnjači, na području Ljubova, u Lici, tijekom ekshumacije pronađeno je najmanje 14 posmrtnih ostataka žrtava civila.

Budući da su posmrtni ostaci izmiješani, moguće je da je riječ i o 15 žrtava, uglavnom muškaraca, te o dvjema ženama, a sve su starije životne dobi, doznaje se večeras, nakon završetka četverodnevne ekshumacije, od pukovnika Ivana Grujića, pomoćnika ministrice u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Pukovnik Grujić ponovio je da su žrtve bile vezane prije nego što su bačene u jamu, te da su na njima uočene strijelne ozljede iz vatrenog oružja. Sve su bile u zimskoj odjeći, što govori o vremenu kada su ubijene.

Ima pokazatelja da su žrtve Hrvati iz Široke Kule, nestali u listopadu 1991. Jama je na putu između Široke Kule i Korenice, gdje je i bio zatvor u koji su Srbi zatvarali Hrvate.

U jami su pronađeni i dijelovi nakita, koji će, uz ostatke odjeće, pomoći u identifikaciji u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, rekao je pukovnik Grujić.

Po njegovim riječima, postupak ekshumacije bio je vrlo težak jer je jama duboka oko 60 metara, područje minirano, a ni vrijeme nije bilo dobro. Dodao je da im je pomogla ekipa zagrebačkih speleologa. Ekshumacija se provodila u organizaciji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti po nalogu istražnog suca iz Gospića i u nazočnosti ovlaštenoga državnog odvjetnika i predstavnika Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba.

Hrvatska još traga za 1189 osoba nestalih u Domovinskom ratu.

Ekshumacija u Ličko-senjskoj županiji počela je 21. rujna. Ekshumirano je 10 žrtava na području Gospića i Lapca, a sve su to bili pojedinačni slučajevi.

Istodobno je pregledan i teren u šumi kod Rakova Potoka u kojoj su, uz dijelove zrakoplova, dijelom pronađeni i posmrtni ostatci članova posade i putnika iz ukrajinskog zrakoplova koji su srušile srpske paravojne postrojbe u Domovinskom ratu.

Posmrtni ostatci žrtava prevezeni su u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagreb. Među putnicima je bio i jedan hrvatski državljanin, te jedan državljanin BiH, koji se vode kao nestale osobe.

U Ličko-senjskoj županiji dosad je otkriveno pet masovnih grobnica, a žrtve iz prve masovne grobnice ekshumirane su godine 1995.

Od tih pet masovnih grobnica, tri su bile u jamama, tzv. golubnjačama.

U županiji Ličko-senjskoj dosad su ekshumirane 62 žrtve, od kojih su većina Hrvati, a još se traga za 39 nestalih osoba iz te županije.

U Hrvatskoj je ekshumirano 3975 žrtava, od kojih je 499 Srba koji su stradali u vojno-redarstvenoj akciji Oluji godine 1995., a pokopani su u skladu sa Ženevskom konvencijom - u Kninu, Gračacu i Korenici.

Pukovnik Ivan Grujić rekao je da će se nakon prikupljanja podataka nastaviti ekshumacije u Ličko-senjskoj županiji, te da se prikupljaju podaci i za ekshumacije u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙