FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 25. rujna 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 25. rujna 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

SAN FRANCISCO - Kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger potpisao je u petak zakon kojim se zabranjuje mlađima od 14 godina odlazak u solarij. U toj američkoj saveznoj državi u kojoj se osunčani ljudi viđaju na svakom koraku, dermatolozi su podigli svoj glas upozoravajući na štetne posljedice umjetne svjetlosti za kožu, uključujući i karcinom. Tinejdžeri između 14 i 18 godina trebat će pismenu potvrdu roditelja kako bi ušli u salone za sunčanje. Kršitelji zakona morat će platiti do 2500 američkih dolara kazne.

MUENCHEN - Da od prijevara i krivotvorenja više nije sigurno niti "najveće narodno slavlje na svijetu", muenchenski Oktoberfest, pokazao je i najnoviji primjer pojave lažnih bonova i žetona za pivo. Kako javlja državna TV postaja ARD, muenchenska policija je početkom tjedna razotkrila skupinu koja je "u velikom stilu" raspačavala žetone i bonove za pivo i hranu u šatorima Oktoberfesta. Kao vođa bande u pritvoru je zadržan 33-ogodišnji Dragan M., "s područja bivše Jugoslavije", u čijem automobilu je pronađen i najveći dio od 30.000 lažnih bonova i čipova. Bonovi i žetoni su uvedeni kako bi se konobaricama olakšao posao, koje u jednom danu prenesu i nekoliko stotina jednolitarskih vrčeva.

BRUXELLES - Jedna Belgijanka rodila je nakon transplantacije tkiva jajnika, što je veliki uspjeh medicine koji daje nadu mladim pacijenticama oboljelim od karcinoma čija je plodnost ugrožena zbog primanja kemoterapije i zračenja. Novorođenče, zdrava djevojčica nazvana Tamara, došla je na svijet u četvrtak u jednoj bolnici u Bruxellesu, a njezina majka, Ouarda Touirat (32), osjeća se dobro. Liječnici predvođeni profesorom Jacquesom Donnezom na Sveučilišnoj klinici Saint-Luc, izvadili su i zamrznuli tkivo jajnika pacijentice Touirat 1997. , kad joj je bilo 25 godina. Transplantacija tkiva njezina jajnika napravljena joj je šest godina nakon završetka kemoterapije i zračenja kada su liječnici utvrdili da više nema tumora. Četiri mjeseca nakon transplantacije ponovno je uspostavljena funkcija jajnika, a Tamara je začeta prirodnim putem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙