FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BELGIJANKA RODILA NAKON TRANSPLANTACIJE TKIVA JAJNIKA

BRUXELLES, 24. rujna 2004. (Hina) - Belgijanka Quarda Touirat (32)rodila je u četvrtak nakon transplantacije tkiva jajnika, a liječnicisu to ocijenili velikim uspjehom medicine koji daje nadu mladimpacijenticama oboljelim od karcinoma.
BRUXELLES, 24. rujna 2004. (Hina) - Belgijanka Quarda Touirat (32) rodila je u četvrtak nakon transplantacije tkiva jajnika, a liječnici su to ocijenili velikim uspjehom medicine koji daje nadu mladim pacijenticama oboljelim od karcinoma.

Novorođenče, zdrava djevojčica nazvana Tamara, došla je na svijet u jednoj bolnici u Bruxellesu i težila je 3.720 grama. Njezina majka se osjeća dobro, rekla je za Reuters glasnogovornica bolnice.

U priopćenju bolnice se kaže da taj "izvanredan pothvat daje veliku nadu svim ženama koje bi mogle postati neplodne zbog liječenja od karcinoma". Oboljelim ženama plodnost je ugrožena zbog primanja kemoterapije i zračenja.

Liječnici predvođeni profesorom Jacquesom Donnezom, šefom Odjela ginekologije i andrologije pri Sveučilišnoj klinici Saint-Luc, izvadili su i zamrznuli tkivo jajnika pacijentice Touirat 1997., kad joj je bilo 25 godina.

Ona je imala četvrti stupanj Hodgkinova limfoma i morala je biti podvrgnuta i kemoterapiji i zračenju. Takvi lječnički tretmani mogu spasiti život pacijentu, ali također mogu naškoditi plodnosti ili je uništiti.

Transplantacija tkiva njezina jajnika napravljena joj je šest godina nakon završetka kemoterapije i zračenja, kada su liječnici utvrdili da više nema tumora. Četiri mjeseca nakon transplantacije ponovno je uspostavljena funkcija jajnika kod Touiratove pa je Tamara začeta prirodnim putem.

"Ovaj događaj bez presedana, vrhunac desetogodišnjeg istraživanja profesora Donneza i njegovih suradnika,...donio je neizmjerno veselje roditeljima za koje ovo dijete predstavlja pravo čudo", stoji u priopćenju bolnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙