FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKA: SAVEZNE POKRAJINE ODREĐIVAT ĆE RADNO VRIJEME TRGOVINA

BERLIN, 24. rujna 2004. (Hina) - Gornji dom njemačkog parlamentaBundesrat prenio je u petak nadležnost pitanja radnog vremena trgovinau ruke saveznih pokrajina, čime je otvoren put za liberalizaciju overegulative.
BERLIN, 24. rujna 2004. (Hina) - Gornji dom njemačkog parlamenta Bundesrat prenio je u petak nadležnost pitanja radnog vremena trgovina u ruke saveznih pokrajina, čime je otvoren put za liberalizaciju ove regulative.

Predstavnici svih 16 saveznih pokrajina su, na prvoj sjednici Bundesrata nakon ljetne pauze, ovu odluku donijeli jednoglasno. Očekuje se da će odluka sa sobom donijeti daljnju liberalizaciju radnog vremena koje je u posljednjih desetak godina nekoliko puta mijenjano. Današnju odluku Bundesrata mora odobriti i donji dom parlamenta Bundestag, čija je suglasnost, s obzirom na sastav, izvjesna.

Prema prvim procjenama, savezne pokrajine će olakšati produljenje radnog vremena radnim danima i subotom dok će nedjeljom i praznicima, kako je najavljeno, trgovine i dalje ostati zatvorene. Prema posljednjoj promjeni zakona od prošle godine, trgovine radnim danom i subotom smiju biti otvorene do 20 sati, što bi se novom regulativnom moglo promijeniti. Više od 50 posto građana smatra da bi radno vrijeme do 21 sat bilo prikladnije potrebama modernog radnog čovjeka.

Ministar gospodarstva Wolfgang Clement pozdravio je današnju odluku, a predstavnici gospodarstva se nadaju, posebice u predbožićnom razdoblju, porastu potrošnje koja je posljednjih godina u padu.

Predstavnici sindikata zaposlenika u uslužnim djelatnostima oštro su reagirali na najnoviju najavu liberalizaciju radnog vremena trgovina. Potpredsjednica ovog sindikata Margret Moenig-Raane smatra da je rasprava o daljnjoj liberalizaciji radnog vremena trgovina besmislena, jer da trgovine ni sadašnju mogućnost rada do 20 sati ne iskorištavaju u potpunosti. Ona osim toga strahuje da bi produljenje radnog vremena moglo negativno utjecati na otvaranje novih radnih mjesta.

Zabrana rada trgovinama nedjeljom bila bi i dalje ostala na snazi. Međutim svrsishodnost ove zabrane se zbog mnogih iznimaka dovodi u pitanje. Tako npr. trgovine na benzinskim crpkama i željezničkim kolodvorima nedjeljom nude proizvode slične onima u samoposlugama. Zakon o radnom vremenu trgovina s početka dvadesetog stoljeća, koji je od ponedjeljka do petka trgovinama dopuštao radno vrijeme do 18:30 a subotom do 14:00 sati, krajem devedesetih postupno je ublažen do današnjeg oblika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙