FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TISAK: BASAJEV JE IMAO "SURADNIKE" U INGUŠETIJSKOJ POLICIJI

MOSKVA, 24. rujna 2004. (Hina/AFP) - Čečenski ratni vođa Šamil Basajevimao je najmanje deset suučesnika u ministarstvu unutarnjih poslovaIngušetije kada je u lipnju napao tu rusku kavkasku republiku štograniči s Čečenijom, piše u petak ruski tisak.
MOSKVA, 24. rujna 2004. (Hina/AFP) - Čečenski ratni vođa Šamil Basajev imao je najmanje deset suučesnika u ministarstvu unutarnjih poslova Ingušetije kada je u lipnju napao tu rusku kavkasku republiku što graniči s Čečenijom, piše u petak ruski tisak.

Suučesnici su "davali obavijesti teroristima o mjestima raspoređivanja i o broju policajaca u Nazranu (drugom po veličini grad u Ingušetiji), o najnezaštićenijim mjestima i vremenu u kojem je najbolje provesti operaciju", piše Vremja Novosti citirajući neimenovanog člana istražiteljskog tima.

Ingušetijski policajci pomagali su čečenskim pobunjenicima prebaciti oružje preko teritorija te republike.

"Vozila ministarstva unutarnjih poslova ne kontroliraju se", rekao je jedan od istražitelja koji je govorio uz uvjet anonimnosti.

Dvojica ingušetijskih policajaca osumnjičena za suradnju s Basajevom uhićena su, a jedan od njih je Magomed Lolohojev koji je pomogao Basajevu putovati kroz Čečeniju i Ingušetiju u lipnju, piše pak ruski dnevnik Izvestija.

Istraga se provodi nad još nekoliko policajaca.

U napadu pobunjenika u Ingušetiji ubijeno je 90 osoba noću s 21. na 22. lipnja. U tom su napadu ingušetijski i čečenski pobunjenici opljačkali skladište oružja odnijevši stotine komada.

Dio tog oružja upotrijebili su teroristi koji su početkom rujna izveli dramatičnu otmicu talaca u školi u Beslanu, tvrdi rusko tužiteljstvo.

Šamil Basajev preuzeo je odgovornost za oba napada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙