FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ČEČENIJA ODGOVARA PUTINA OD POMILOVANJA BUDANOVA

MOSKVA, 20. rujna 2004. (Hina/AFP) - Čečenska proruska vlada uponedjeljak je upozorila ruskog predsjednika Vladimira Putina naopasnost od davanja predsjedničkog pomilovanja pukovniku JurijuBudanovu, osuđenom 2003. na desetgodišnju zatvorsku kaznu zbogubojstva mlade Čečenke 2000. godine.
MOSKVA, 20. rujna 2004. (Hina/AFP) - Čečenska proruska vlada u ponedjeljak je upozorila ruskog predsjednika Vladimira Putina na opasnost od davanja predsjedničkog pomilovanja pukovniku Juriju Budanovu, osuđenom 2003. na desetgodišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva mlade Čečenke 2000. godine.

"Budanov je tako snažan simbol da se cijela Čečenija naroguši na samo spominjanje njegovog imena", izjavio je za radio Moskovski eho čečenski vicepremijer i predstavnik čečenske vlade u Moskvi Ziad Sabsabi.

"Bude li Budanov pomilovan, vlada Čečenije mogla bi se suočiti s ozbiljnim moralnim problemima, jer bi stanovništvo zahtijevalo oslobađanje pobunjenika koji su u ruskim zatvorima", dodao je.

U ponedjeljak je Vladimir Šamanov, guverner regije Uljanovsk, gdje se nalazi zatvor u kojem je Budanov, odobrio prošlotjedni prijedlog regionalnog povjerenstva za pomilovanja da ruski časnik može tražiti predsjednički oprost.

Šamanov je ruski general koji je prije izbora na čelo regije Uljanovska bio zapovjednik vojnih operacija u Čečeniji i nadređeni časnik Budanovu, koji je zapovijedao regimentom oklopnih vozila u tom području.

Naglašavajući da će konačnu odluku donijeti Putin, jedan od njegovih bliskih suradnika Dmitri Kozak, nedavno imenovan posebnim predstavnikom Kremlja u južnim područjima, kamo spada i Čečenija, u nedjelju je dao naslutiti kako će Budanov dobiti predsjednički oprost.

"U nekoliko smo navrata odobravali oproste pripadnicima protivničke strane, dakle osobama koje su sudjelovale u oružanoj pobuni. Zato je vrlo moguće da se i glede Jurija Budanova ustanovi utemeljenost zahtjeva", rekao je Kozak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙