FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POLICIJA PRETRAŽILA KUĆE GOTOVININIH "POMAGAČA"

ZAGREB, 23. rujna 2004. (Hina) - Policija je u četvrtak provela akcijutraganja za haškim optuženikom Antom Gotovinom i pretražila imovinuosoba za koje sumnja da mu pomažu u bijegu, izvijestio je MUP.
ZAGREB, 23. rujna 2004. (Hina) - Policija je u četvrtak provela akciju traganja za haškim optuženikom Antom Gotovinom i pretražila imovinu osoba za koje sumnja da mu pomažu u bijegu, izvijestio je MUP.

U akciji su pretraženi stanovi, automobili i poslovni prostori triju osoba koje se sumnjiči da pomažu Gotovini. Dvije osobe su sa zadarskog, a jedna sa zagrebačkog područja, ali policija nije otkrila njihov identitet. Kod dvije osobe je pronađeno vatreno oružje za koje nemaju dozvolu, kao i drugi predmeti značajni za obradu. "Riječ je o akciji u okviru nastavka potrage za Gotovinom", priopćio je MUP.

Od izvora bliskog policiji, koji je želio ostati neimenovan, kao i od očevidaca akcije, Hina je doznala da su pretražene kuće Željka Dilbera u Zadru i Ante Maksana u Pakoštanima. Obojica su suborci i prijatelji generala Gotovine, koji je od srpnja 2001. nedostupan hrvatskom pravosuđu i Haškom sudu na kojem je optužen za ratni zločin nad srpskim stanovništvom za operacije Oluja.

Očevici su potvrdili da je pred Dilberovu kuću u zadarskoj četvrti Borik oko sedam sati došlo desetak policijskih vozila te da su mu oduzeti mobiteli, računalo i neki drugi predmeti. Gotovo istodobno policija je došla i kod Maksana kojemu su također oduzeli računalo, mobitel i rokovnike.

Obojica su navodno bili na obavijesnom razgovoru u zadarskoj policiji koja to nije ni potvrdila niti opovrgnula. Ime treće osobe obuhvaćene policijskom akcijom nije se moglo doznati.

U MUP-u kažu da kriminalističku obradu protiv trojice provode policijski službenici Ravnateljstva policije te PU zadarske i zagrebačke zbog sumnje da su počinili kazneno djelo "pomoć počinitelju nakon počinjenog kaznenog djela".

MUP je priopćio da će nakon dovršetka obrade, a u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvima, odlučiti hoće li podnijeti kaznene prijave protiv pojedinih osoba zbog spomenutog kaznenog djela, ali i "mogućih drugih djela za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti".

Dilber i Maksan dvojica su od petorice hrvatskih državljana koji su krajem lipnja dospjeli na "crnu listu" osoba kojima je zabranjen ulazak u EU zbog sumnje da pomažu skrivanje osoba optuženih za ratne zločine. Na tom su popisu i Željko Bagić, Ljubo Ćesić i Hrvoje Petrač.

Luka Mišetić, jedan od Gotovininih odvjetnika, izrazio je žaljenje zbog policijske akcije. "Današnjim akcijama MUP najvjerojatnije neće ući u trag generala Gotovine", tvrdi Mišetić u priopćenju.

Na dan akcije traganja za Gotovinom, Ministarstvo obrane priopćilo je da je donijelo odluku o prestanku djelatne vojne službe za njegovu suprugu. Pukovnici Dunji Zloić Gotovina prestat će vojna služba 15. listopada, nakon čega ima pravo odlaska u mirovinu.

Ministarstvo je odluku kratko obrazložilo tvrdnjom da je za pukovnicu utvrđena "nemogućnost daljnjeg profesionalnog razvoja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙