FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

saborski klubovi podržavaju osnivanje memorijalnog centra domovinskog rata

ZAGREB,23. rujna(Hina) - Zastupnički klubovi u Hrvatskom saborupodržali su danas prijedlog osnivanja Memorijalno-dokumentacijskogcentra Domovinskog rata.
ZAGREB,23. rujna(Hina) - Zastupnički klubovi u Hrvatskom saboru podržali su danas prijedlog osnivanja Memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Osnivanje tog centra predlažu Klub HSP-a i Vlada, u čije je ime potpredsjednica Jadranka Kosor istaknula da je namjera prijedloga osnažiti saborsku deklaraciju koja jasno govori da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni i osloboditeljski.

Žalosnom je ocijenila činjenicu da se do danas ne zna broj žrtava pokopanih u 140 masovnih grobnica u Hrvatskoj.

Ante Đapić (HSP) kazao je pak da se "Hrvatsku u haškim optužnicama optužuje da je nastala na zločinu, a njezinu prvom predsjedniku Franji Tuđmanu pripisuje udruživanje u zločinački pothvat".

Podsjetio je da je osnivanje takvog centra HSP tražio još od 1998., što bi, smatra, pomoglo haškim optuženicima.

Slaven Letica je, u ime Kluba HSP-a, dodao da je dokumentacija o Domovinskom ratu "korištena selektivno u dnevnopolitičke svrhe i radi osobne promocije".

Zastupnički klubovi su suglasni da je osnivanje centra potrebno kako bi se temi Domovinskog rata pristupilo na stručnoj znanstvenoj osnovi i tako spriječilo iznošenje neistina i poluistina u dnevnopolitičke svrhe.

Tvrdnje iz "ocjene stanja" u HSP-ovu prijedlogu da je Hrvatska predmet zloporaba ICTY-a Damir Kajin (IDS) ocijenio je "drskom političkom provokacijom, koja je unaprijed osuđena na propast".

Reagirao je HSP-ovac Pero Kovačević, rekavši da se memorijalno-dokumentacijski centar "osniva upravo zbog Kajina i takvih koji su sustavno u Saboru iznosili neistine, optužujući Hrvatsku za agresiju na BiH i etničko čišćenje".

Raspravu je prekinuo predsjednik Sabora Vladimir Šeks, pozivajući zastupnike da se vrate na temu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙