FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 13. godišnjica blokade vojarni JNA u Hrvatskoj

ZAGREB, 11. rujna 2004. (Hina) - Udruga dragovoljaca Narodne zaštiteDomovinskog rata priredila je danas svečanu akademiju povodom 13.obljetnice blokade i osvajanja vojarni i vojnih objekata JNA uHrvatskoj.
ZAGREB, 11. rujna 2004. (Hina) - Udruga dragovoljaca Narodne zaštite Domovinskog rata priredila je danas svečanu akademiju povodom 13. obljetnice blokade i osvajanja vojarni i vojnih objekata JNA u Hrvatskoj.

Na svečanosti za prve hrvatske ratne zapovjednike, dragovoljce u Domovinskom ratu, od Vukovara do Dubrovnika, predsjednik udruge Ivan Posilović ocijenio je da je blokada i osvajanje vojarni JNA 13. rujna 1991. označila prekretnicu u Domovinskom ratu i unijela novi pobjedonosni duh u hrvatskog čovjeka. Dodao je da je tijekom Domovinskog rata osvojeno 200 vojarni JNA i da su pritom poštovane sve norme humanitarnog ratnog prava.

"Cijela je Hrvatska bila ratište i gdje je bio ijedan objekt JNA, bila je crta bojišnice", naveo je Posilović te naglasio da je Domovinski rat bio pravedan i obrambeni jer mu je glavni cilj bio sačuvati hrvatski suverenitet i živote hrvatskih građana.

Podsjetio je na istinske dragovoljce koji su sudjelovali u obrani zemlje ne štedeći sebe, često samo s molotovljevim koktelima i kremenjačama, sa sendvičem od kuće i u svojoj odjeći te naglasio da mnogima od njih status do danas nije riješen.

Podržao je vladine projekte koji idu u smjeru rješavanja njihova statusa i pozvao potpredsjednicu Vlade i ministricu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranku Kosor koja je, kako je rekao, već više od desetljeća s hrvatskim braniteljima, bilo da je na funkciji ili ne, da se to što prije riješi.

Jadranka Kosor, koja je skup pozdravila kao izaslanica premijera Ive Sanadera, izrazila je nadu da će udruge biti zadovoljne s novim Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, o kojemu će Vlada raspravljati na sjednici u petak.

"Hvala što ste bili gdje je trebalo i kad je trebalo", poručila im je Jadranka Kosor te zahvalila što i danas čuvaju vrijednosti Domovinskog rata. Najavila je da će u znak sjećanja na 1189 osoba nestalih u Domovinskom ratu u Hrvatskom saboru biti postavljena zastava kao podsjetnik svim generacijama saborskih zastupnika da potraga za nestalima ne smije prestati.

Skupu se kao ratni zapovjednik obratio i Tomislav Merčep, a gotovo su svi govornici uputili zamjerku HTV-u što nije popratio taj događaj.

Jadranka Kosor i Ivan Posilović na svečanosti su dodijelili "Viteške povelje 13. rujna 1991." ratnim zapovjednicima akcija blokade i osvajanja vojnih objekata, a tu je povelju dobio i tadašnji ratni ministar Luka Bebić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙