FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poglavarstvo PGŽ-a o gospodarstvu u Županiji

RIJEKA,23. rujna(Hina) - Poglavarstvo Primorsko-goranske županijeocijenilo je danas da su kretanja u gospodarstvu te županijepozitivna, ali da je sustav obrazovanja potrebno što prije uskladiti spotrebama tržišta radne snage.
RIJEKA,23. rujna(Hina) - Poglavarstvo Primorsko-goranske županije ocijenilo je danas da su kretanja u gospodarstvu te županije pozitivna, ali da je sustav obrazovanja potrebno što prije uskladiti s potrebama tržišta radne snage.

Županijsko poglavarstvo razmatralo je danas razvoj gospodarstva u Županiji. U raspravi je istaknuto da su, po prvim podacima Fine, u prvih šest mjeseci ove godine ukupni prihodi i rashodi gospodarstva Županije povećani za oko 7 posto, a zaposlenost za 3 posto. Robni izvoz, u odnosu na uvoz, povećan je za 215 posto, najviše zbog brodogradnje.

U 2003. ukupni prihodi povećani su za 10,7 posto, broj aktivnih poduzetnika za 6,8 posto, a broj zaposlenih u gospodarstvu za 6,2 posto.

Iako je ukupna nezaposlenost u ožujku ove godine, u odnosu na isti mjesec u 2003., smanjena s 15,2 na 14,6 posto, u Primorsko-goranskoj županiji naglašen je problem neodgovarajuće ponude radne snage u odnosu na potrebe tržišta rada, rekao je župan Zlatko Komadina.

Istaknuo je da oko 25 posto zaposlenih nema prijavljen boravak u Županiji te da nekvalificirani radnici na zaposlenje čekaju gotovo dvostruko dulje nego visokoobrazovani kadar.

Ravnatelj riječkog Zavoda za zapošljavanje Ognjen Crnković je rekao da su u Županiji tri fakulteta na kojima se školuju ekonomisti, a da nema odgovarajućih kadrova u brodogradnji. Domaće stanovništvo ne želi raditi u brodogradnji i radije ostaje nezaposleno, kazao je.

Rekao je da je oko 25 posto nezaposlenih u Županiji starije od 50 godina te da bi trebalo potaknuti njihovo zapošljavanje.

Predstavnici obrtnika smatraju da su uvjeti njihova rada lošiji nego 80-ih godina. Obrtnici drže da je potrebno ojačati štedno-kreditne zadruge te su najavili da će kvarnerski obrtnici uskoro preuzeti jednu takvu zadrugu.

Županijsko poglavarstvo poduprlo je oblike udruživanja obrtnika i poduzetnika u zadruge i clustere (grupacije) te osnivanje "one stop shop punktova" koji bi se sve potrebe poduzetnika i obrtnika rješavali na jednom mjestu.

Članovi Poglavarstva drže da je potrebno promijeniti sustav financiranja lokalnih zajednica te način izračuna prihoda županija jer se dio prihoda koji se ostvaruje u Primorsko-goranskoj županiji obračunava u Zagrebačkoj, u sjedištima većih tvrtaka.

Župan Komadina uputio je apel Vladi da nastavi ulaganja u kvarnersku komunalnu infrastrukturu. Dodao je da nedavno utemeljena Regionalna razvojna agencija treba što prije profunkcionirati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙